2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Agyrémnek nevezték a minisztérium tervezetét

2015. november 8., vasárnap 20:04, frissítve: vasárnap 20:05

Nemcsak infrastruktúra, megfelelő szakemberek sincsenek az iskolákban a foci oktatásához, a pedagógusok demokratikus szakszervezete szerint. A Hír TV-nek nyilatkozó sportpszichológus pedig óvatosan bánna egy-egy sportág kiemelésével. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közben közölte: nem lesz kötelező a foci, a labdarúgást az iskolák a szabadon választható órakeret terhére a heti 5 testnevelésóra részeként vezethetik be.

Az emberi erőforrások minisztere úgy módosítaná a nemzeti kerettantervet, hogy annak része lenne a labdarúgás is. Az iskolák az úgynevezett szabadon tervezhető órakeret terhére választhatnák a focit – heti 2 órában. A Testnevelési Egyetem professzora szerint a kezdeményezés akkor lehet hasznos, ha nem profi labdarúgók nevelése a cél, hanem a tömegsport.

„Nem azért rossz a magyar futball, mert kevesen jelentkeznek, hanem mert gyermek-, serdülő-, ifjúsági korban nem kapják meg azt a képzést, állóképességet, erőt, amelytől jó felnőtt labdarúgók lehetnének” – fejtette ki Pavlik Gábor sportorvos.

Ehhez viszont szakemberek kellenek, akikkel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint nem rendelkeznek az iskolák, ráadásul nincs meg a megfelelő infrastruktúra sem.

„A labdarúgás ilyen szintű tanításának nincs helye a közoktatásban, úgyhogy jövő hét elején fogalmazódik meg a levelünk, az előterjesztőhöz. Azt fogjuk írni, hogy vonja vissza ezt a javaslatát, amely megalapozatlan és indokolatlan” – mondta el Mendrey László a PDSZ elnöke.

Óvatosan bánna egy-egy sportág kiemelésével a sportpszichológus is. „Ezekkel óvatosan kell bánni. A korai életkorokban, hogyha 6 éves kortól, általános iskola első osztályától bevezetik, akkor a lehetőséget meg kellene hagyni, hogy más sportágak közül is választhasson egy kisgyerek, hiszen akkor még nem tudjuk pontosan, hogy mely sportágban tehetséges, vagy mely sportágra alkalmas, vagy melyiket csinálja szívesen” – mondta el Nagy Sándor.

A Fidesz politikusa – aki éppen Pécsett avatott egy sportpályát – azt mondja, még nem tud az elképzelésről. „Nem tudom, hogy pontosan melyik törvénytervezetre gondol. Kérem, keressék a minisztériumot” – fogalmazott Csizi Péter.

A szocialisták budapesti elnökének viszont markáns véleménye van. Kunhalmi Ágnes agyrémnek nevezte a foci iskolai oktatását. „Még jó, hogy a miniszterelnökünknek nem a sziklamászás a kedvence, mert az elég rendesen kiszelektálná a gyerekeket a rendszerből, bár a tankötelezettség leszállítása az már eleve kilöki a legszegényebbeket és a legrosszabb családi körülmények közé szorult gyerekeket. Az a véleményem, hogy nem focizni kellene megtanítani a gyerekeket, hanem írni, olvasni, számolni” – fejtette ki.

Az Emmi szerint a focit a heti 5 testnevelésóra részeként vezethetik be az alap- és középfokú oktatási intézmények. Döntés azonban még arról sincs, hogy heti 2 vagy 1 órát töltsenek labdarúgással azoknak az iskoláknak diákjai, amelyek beillesztik azt oktatási programjukba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!