2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

A tragédiák megelőzésére összpontosítanak a vízimentők

Hír TV

2018. június 6., szerda 23:02

2017-ben a korábbinál jóval többen vesztek a Balatonba. A vízimentők és a vízirendőrök közel ezer embert mentettek ki, de 24 bajbajutotton már ők sem tudtak segíteni, ezért kidolgozták a megelőzésre koncentráló Mentőöv programot.

Alkoholfogyasztás, felelőtlen viselkedés, úszni tudás hiánya, de betegség vagy idős kor miatti rosszullét is okozhatja a vízbefulladást. Jellemző, hogy az áldozatok többsége férfi.

„Tavalyi évben körülbelül 5 esetre lehet egyértelmű különösebb, alaposabb vizsgálat nélkül rámondani, hogy az úsznitudás, a vízbíztonság hiánya biztos, hogy szerepet játszott a balesetben, hatan vesztették úgy életüket, hogy a vízibicikliről leugrottak, vagy vízijárműről leugrottak, és aztán ezekben az esetekben a vízbefulladás rendkívül gyors, tehát egy pár másodpercen belül lezajlódik” – ismertette Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.

A vízibicikli kölcsönzőknél kérhető mentőmellény, sokan mégsem élnek a lehetőséggel annak ellenére, hogy nem tudnak úszni. Ráadásul gyakran előfordul, hogy a viharjelzést sem veszik figyelembe.

„Az emberek nem igazán tudják a viharjelző rendszernek a működését, nincsenek tisztában az első és másodfokú viharjelzésnek a felelősségével, nem tudják, nem találják meg a viharjelző rendszereket, én azt gondolom, hogy ezt sokkal jobban kellene kommunikálni, például a tengerpartokon is alkalmazott piros illetve sárga zászlókkal” – mondta az egyik kölcsönző tulajdonosa.

A vízirendőrök úgy látják, hogy a megelőzésre kell még nagyobb hangsúlyt helyezni, ezért a Balaton Fejlesztési Tanács segítségével Információs táblákat helyeznek ki a balatoni bejárókon.

„Az egyik veszélyforrás az a meder alakja, a hirtelen történő vízmélység növekedés, az úgynevezett marásvonalnak a szituációja, ezen kívül általános mondjuk így, hogy figyelmeztetéseket tartalmaz, és minden olyan információt, ami ahhoz kell, hogy beazonosíthassuk, hogy ha ott segítséget kérnek, akkor az pontosan hol van” – fejtette ki a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testületének elnöke, Jamrik Péter.

Egyelőre 23 millió forintból 5 településen valósul meg a mintarendszer, melyet később a többi önkormányzat, strand is megkaphat.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!