2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Sziget: „hülyének néznek, ha azt mondod, a másik más”

2016. augusztus 12., péntek 20:16, frissítve: péntek 21:33

A Sziget Fesztiválon is téma a kormány kvótakampánya, a migránsválsággal ugyanis több civil sátorban is foglalkoznak. A külföldi fiatalok többsége szerint komoly probléma a migráció, de a magyar kormány megoldási javaslatait elutasítják.

A kvótanépszavazás plakátjai a Civil Sziget egyik sátrának asztalán is feltűntek – a plakátokat külföldi fiataloknak mutattuk meg. Arra voltunk kíváncsiak, ők mit gondolnak a menekültválságról. „Ez nem igaz...” – reagált a látottakra a 23 éves Leonardo, aki Olaszországból jött. Azt mondja, szerinte csúsztatás, ahogy a politika menekültekről kommunikál. „Én úgy gondolom, hogy ez politikai kérdés. Úgy értem, a politika konfliktuskeltésre használja ezt a dolgot. Nálunk, Olaszországban nagyon hasonló a helyzet, a migráció, és a politikai pártok… és amit én érzek, az az, hogy a politikusok meg akarják osztani az embereket és ehhez felhasználják a menekülteket. Pedig nem a menekültek az igazi probléma” – tette hozzá.

Az idei fesztiválnak egyébként kiemelt témája a migrációs válság. „Azt kell mondanom, hogy ezen a civil fesztivál részen, nem a zenénél és az őrjöngésnél, igenis minden második témában előjön ez a kérdés” –  mondta Hegedűs Sándor, az UEF Hungary elnöke. A fesztiválozók csaknem 80 százaléka külföldi. Becslések szerint 10 ezer brit turista van a Szigeten, de rengetegen jönnek Németországból vagy Hollandiából is. „Semmiképpen nem menekültgyűlölők, hiszen itt annyi sokszínű ember van, hogy ha valaki itt azt mondja, hogy a másik más, azt már hülyének nézik” – tette hozzá Hegedűs Sándor.

Az egyik jogvédő szervezet standjánál a kormány kampánya ellen gyűjtenek aláírást egész héten. „Nem csak a különböző kampányainkhoz lehet csatlakozni, e mellett a nyilatkozat mellett, amiről beszéltünk, az olimpiai csapatnak is lehet küldeni a szolidaritási üzeneteket, illetve a kempingben óriási kerítésmolinókon lehet üzeneteket küldeni a tranzitzónánál várakozó menekülteknek. Ezen kívül érzékenyítő foglalkozásokon is részt lehet venni mind angolul, mind magyarul” – mondta Jeney Orsolya, az Amnesty International igazgatója.

Az Európia Bizottság magyarországi képviselete is jelen van a fesztiválon, ők az Európai Unió válságkezelés érdekében tett lépéseit hangsúlyozzák. „Nagyon sok olyan dolog történik, amiről talán szó esik mostanában a politikai kommunikációban. Mennyi mindent tesz azért az Európia Unió és a tagországok, hogy ezek a válságok megoldódjanak. Kevesebb menekült legyen, menekültek ne induljanak el és nyilvánvaló, vannak az azzal kapcsolatos kérdések, hogy aki már elérkezett ide, menekültstátuszba került, annak az ellátása hogy történik meg” – ismertette Zupkó Gábor, a képviselet vezetője.

Egy felmérése szerint a magyarok állnak az egyik legnegatívabban a migráció kérdéséhez Európában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!