2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:05

A szakértők visszaélésektől tartanak a szabályok lazítása miatt

2015. december 27., vasárnap 10:35, frissítve: vasárnap 17:22

Visszaélésekre adhat lehetőséget, hogy jövőre nem kell építési engedélyt kérni a 300 négyzetméternél kisebb lakásokhoz – szakértők szerint. Attól tartanak, hogy több lesz a szakszerűtlen építkezés. A településeken az egységes városkép megbontása okozhat gondot, az új szabályok szerint az önkormányzatoknak nem lesz lehetősége véleményezni az új építményeket.

Változnak jövőre az engedélyeztetési eljárások szabályai. Nem kell építési és használatbavételi engedélyt kérni a 300 négyzetméternél kisebb lakások építéséhez. A kormány szerint az új szabályozással nem kell hónapokat várni az engedélyeztetésre, a lakásépítés áfájának 5 százalékra csökkentésével olcsóbb lesz az építkezés is.

„Szolgálja azt a célunkat, amit kimondtunk, hogy több más későbbi intézkedéssel együtt Magyarországon mindenki hozzájuthasson egy megfizethető árú otthonhoz. Fellendíti az építőipart, a gazdaságot és munkahelyet teremt. Ami közös célunk kell hogy legyen” – mondta még december közepén Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök.

A 300 nm-nél kisebb alapterületű lakásoknál már csak bejelentési kötelezettsége lesz a tulajdonosnak, alapvető szabályokat azonban be kell tartani. Az utcától és a szomszédtól való távolságot, a telek beépíthetőségét, valamint az épület magasságát a jövőben is szabályozzák. A kisvállalkozók fellendülést várnak, de a veszélyekre is figyelmeztetnek.

„Azzal, hogy könnyítünk az engedélyezésnél, még nem könnyítünk azon, hogy szakszerűtlen kivitelezések továbbra is készüljenek, és ez rengeteg gondot, peres ügyet okoz. Az ország 97 ezer építőipari vállalkozásának a fele nem építőipari vállalkozó, hanem munkaszerző. Ne munkafelhajtók legyenek, hanem mesterlevéllel rendelkező kisiparosok. Nagyobb az esélye annak, hogy tisztességes munka is készül, és kevesebb hatósági gond lesz. Ha az alapozás nem megfelelő, nem megfelelő tervek alapján készül, akkor már abból gond lehet: süllyedés, repedés lehet, amely később az épület további részén okoz gondot” – figyelmeztetett Böröczffy István, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége kisvállalkozói tagozatának elnöke.

A településeken az egységes városkép megbontása okozhat gondot, az új szabályok miatt ugyanis az önkormányzatoknak nem lesz lehetősége véleményezni az új építményeket. „Az építési engedély ilyen felszabadítása komoly veszélyeket rejt magában, és kaotikus állapotokat alakíthat ki, elsősorban az emberek egymás közötti kapcsolatában. Olyan mértékű szabadságot ad az építtetőnek, ami a szomszédok esetében komoly hátránnyal járhat, nincs már tájékoztatási kötelezettség sem a szomszéd irányába. Az utcakép, utcafront kialakítása is nagyon fontos egy település életében, és az emberek kapcsolata is” – szögezte le Gémesi György, Gödöllő polgármestere.

A Központi Statisztikai Hivatal számításai szerint 2014-ben 8 358 új otthon épült Magyarországon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!