2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A rendőrség vizsgálja az állítólagos túlkapásokat

2016. augusztus 24., szerda 21:42, frissítve: szerda 21:59

32 millió forinttal járul hozzá a kormány az Európa Tanács Fejlesztési Bankjának Migrációs és Menekültügyi Alapjához. A Belügyminisztérium pedig több mint 2,3 milliárd forinttal költhet többet a bevándorlás kezelésére. A déli határon történhettek rendőri túlkapások – ismerte el az országos rendőrfőkapitány. Az ügyészség négy esetben indított büntetőeljárást. Az új határvadászok toborzása szeptember elsején indul.

Rendőrök és katonák őrzik a tavaly felhúzott kerítést a magyar–szerb határon. Az erősítésről két hete döntött a kormány.

„Háromezer fővel növelni fogjuk a rendőrségnek a létszámát. Ezt a létszámot kifejezetten a magyar határőrizet megerősítése érdekében növeljük meg s azért, hogy megerősítsük a határvadászszázadokat” – mondta akkor Tuzson Bence kommunikációs államtitkár.

A kommunikációs államtitkár a létszámbővítést a tartós migrációval magyarázta. „A háromezer fős létszámfejlesztésre történő toborzás kezdő időpontja 2016. szeptember 1.” – az országos rendőrfőkapitány diplomás munkanélküliekre és közmunkásokra is számít. A jelentkezők féléves elméleti és gyakorlati képzés után lehetnek határvadászok, az első századok jövő májusban állhatnak szolgálatba.

„Járőrvezető, járőrparancsnok mellett fognak szolgálatot teljesíteni, s a rendőrségi törvényben rögzített intézkedéseket – kényszerítőeszközöket – alkalmazhatják és használhatják abban az esetben, ha annak az alkalmazási feltételei fennállnak. Tehát nem félkész rendőrök lesznek, nem másodlagos rendőrök lesznek” – húzta alá Papp Károly országos rendőrfőkapitány.

Magyar egyenruhások több határsértőt is bántalmaztak a déli határon – olvasható az egyik nemzetközi jogvédő szervezet, a Human Rights Watch júliusban közzétett jelentésében. A túlkapások miatt több eljárás is indult – árulta el a főkapitány.

„Négy esetben zajlik büntetőeljárás, egyébként minden munkatársamat minden nemtelen támadástól szemben meg kívánom a jövőben is védeni. Elvszerűen mindenkit megvédek, elvtelenül senkit nem vagyok hajlandó megvédeni” – szögezte le Papp Károly.

A rendőrség adatai szerint idén 18 ezren próbálták meg illegálisan átlépni a magyar határt. Az újonc határvadászok fizetése, az elszállásukra szolgáló laktanyák felújítása és az újabb határvédelmi eszközök beszerzése tízmilliárdos többletkiadást jelent 2017-ben a rendőrségnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!