2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A miskolci plakátadó nem csak a Jobbiknak lesz fájdalmas

Hír TV

2017. december 8., péntek 22:02, frissítve: szombat 10:12

Miskolcon januártól négyzetméterenként 12 ezer forintos építményadót kell fizetniük az óriásplakátok tulajdonosainak az önkormányzat részére. A Jobbik szerint a fideszes városvezetés a plakátkampányukat akarja ellehetetleníteni, de a döntéssel a társasházak lakóinak zsebéből is százezreket vesz ki.

Négyzetméterenként 12 ezer forintnyi építményadót, vagyis plakátonként évi 144 ezret kell fizetniük a hirdetőhelyek tulajdonosainak januártól Miskolcon. A helyi rendeletet nemrég fogadta el a város fideszes önkormányzata. A Jobbik miskolci frakcióvezetője szerint a döntéssel a pártot támadták, de nem csak a Jobbiknak jár pluszköltséggel a változás.

„Az önkormányzatnak egyetlenegy célja van a rendelettel: ellehetetleníteni a Jobbik plakátkampányát. De azt is látjuk, hogy maga az adó nemcsak a Jobbikot fogja érinteni, hanem azokat a családi vállalkozásokat vagy azokat a társasházakat, amelyek eddig plakáthely-bérbeadásból próbáltak pluszjövedelemre szert tenni” – mondta a jobbikos Jakab Péter.

Havonta négyzetméterenként 10 forinttal nőhet a közös költség, ha nem lesz reklámozó a társasházon – vélte Botos István, hat miskolci társasház közös képviselője. A plakáthelyekből befolyó összeg eddig fedezni tudta az épület egyévi biztosítását vagy az éves takarítási díját.

„A plakátadó miatt a plakátok tulajdonosai valószínűleg leszerelik a táblákat, így évi csaknem 200 ezer forinttól elesik a társasház” – hívta fel a figyelmet a közös képviselő.

Egy miskolci közterületi hirdetőhelyeket árusító cég vezetője szerint egyik vállalkozás sem szeretné egyedül kigazdálkodni a januártól felmerülő pluszköltséget. Arcát nem vállalta, de azt elmondta, hogy a plakátadót várhatóan sokan áthárítják a hirdetőkre.

„Nyilván árat kell emelnünk, nincs mese, különben negatívba megy a vállalkozás. A 144 ezer forint Miskolcon, sőt általában vidéken körülbelül az éves bérleti díjnak felel meg. Ez olyan, mintha kifizetnék egy magántulajdonosnak 144 ezer forint éves bérleti díjat a helyért és 144 ezer forintot az önkormányzatnak helyi adóként” – mutatott rá a miskolci vállalkozó.

A plakátadót Miskolcon kívül Szombathelyen és Tatabányán is bevezették az önkormányzatok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!