2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

A magyar állami cég is cáfolja Orbán Viktort

Hír TV

2018. február 12., hétfő 20:09, frissítve: hétfő 21:01

Nemcsak a román külügyminisztérium, de a magyar állami tulajdonú földgázszállító cég is cáfolja Orbán Viktor bejelentését a kizárólagos romániai földgázimportról. A miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy 2022-től megszűnhet Magyarország orosz gázfüggősége.

„Az orosz gázmonopólium korszaka Magyarországon véget ér” – új korszakot hirdetett pénteken Orbán Viktor. A kormányfő közlése szerint 2022-től vége az orosz gázfüggőségnek, mivel magyarországi cégek kötötték le a Fekete-tengeren kitermelt földgázt.

„A meghirdetett tenderen az első három helyen három, 100 százalékban magyar tulajdonban lévő cég végzett, ezért pillanatokon belül eljutunk oda, hogy aláírjuk azt a megállapodást, amely az elkövetkezendő 15 évre több mint négymilliárd köbméternyi gáz behozatalát teszi lehetővé Romániából Magyarországra” – jelentette be a miniszterelnök.

A román külügyminisztérium már másnap cáfolta a nyilatkozatot – közölte, semmilyen megállapodást nem írt alá új energetikai projektről Magyarországgal. De kizárólagos szerződésre nincs is lehetőség, a bolgár–román–magyar–osztrák gázvezeték ugyanis uniós pénzből épül, és a támogatás feltétele, hogy azon Nyugat-Európába jusson az energiaforrás.

Nem csak a szomszédos ország kormányzata mond ellent Orbán Viktornak. A gáztendert a magyar FGSZ és a román Transgaz közösen írta ki, és a magyar állami vállalat adataiból az derül ki, még csak az első forduló zárult le.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. tájékoztatása szerint az első öt évre több mint ötszörös volt a túljelentkezés, de még az Orbán Viktor által emlegetett 15 éves ciklus végén is több mint háromszoros. Az év végéig azonban még bárki visszaléphet, így a pályázat, amelytől a miniszterelnök az orosz gázmonopólium korszakának végét várja, még évekig nem fog lezárulni.

„Az oroszok biztosan nem fogják hagyni azt, hogy könnyedén kiszorítsák őket egy újabb forráspiacról. Ha azon múlik, hogy csökkenteniük kell az árat, akkor az oroszok azt fogják tenni, nem fogják hagyni, hogy az európai piacon jelentős veszteség érje őket” – vélekedett Holoda Attila energetikai szakértő.

Orbán Viktor nyilatkozatának másnapján a magyar külügyminisztérium is közleményben tudatta, hogy az aukción két magyar cég kötötte le a román–magyar interkonnektor 2022 utáni teljes kapacitását a román–magyar szállítási irányban. Szijjártó Péter azonban a Hír TV kérdésére nem árulta el, mely cégekről beszélt.

„Azt javaslom, az FGSZ-től kérjenek tájékoztatást, mert az FGSZ írta ki a tendert, az FGSZ állapította meg az eredményét a Transgazzal közösen, tehát ő adhat felvilágosítást. Megkérdezik a győzteseket, hogy elmondhatják-e, szerintem senki nem akar ebből titkot csinálni, merthogy ez jó hír” – mondta a külügyminiszter.

Az állami tulajdonú FGSZ azonban a Hír TV-vel írásban csak annyit közölt, hogy a kért információk nem publikusak, üzleti titok tárgyát képezik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!