2023. 12. 08. Péntek Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

A legnagyobb NATO-gyakorlatnak adunk otthont

2017. július 12., szerda 18:04, frissítve: szerda 18:23

Magyarországon kezdődött meg a Fekete-tenger térségének eddigi legnagyobb NATO-hadgyakorlata. A magyar haderő mellett hét ország különleges műveleti katonái együtt készülnek fel a nemzetközi terrorizmus és a tömeges illegális migráció ellen.

A Magyar Honvédség irányítja azt a nemzetközi hadgyakorlatot, amelyen nyolc ország különleges műveleti erői vesznek részt. A hadgyakorlat célja az, hogy a nemzetközi terrorizmus, valamint a tömeges illegális migráció ellen egy speciális harceljárásokat alkalmazó katonai szervezet álljon rendelkezésre.

„Egy átfogó haderő-fejlesztési programot valósítunk meg, amelynek egyik fontos állomása a mostani gyakorlat is” – közölte Simicskó István honvédelmi miniszter.

A tárcavezető az eseményen azt mondta, hogy 2024-ig további fejlesztések várhatóak a magyar haderőnél.

„Ennek a programnak az egyik fontos eleme egyébként az itt látott különleges műveleti képességnek a növelése. Az elmúlt másfél évben már tettünk lépéseket annak érdekében, hogy zászlóaljszintről ezredszintre bővítsük a magyar különleges rendeltetésű erőket és megerősítsük őket különböző modern felszerelésekkel is. Azt a tudást, amelyet úgy hívunk, hogy taktikai tudás, harceljárási tudás, a kiképzésük során magas szinten elsajátították katonáink, és az a célunk, hogy dandárszintű képességé növeljük a különleges műveleti erőket” – tette hozzá Simicskó.

Sándor Tamás ezredes úgy számol, hogy a NATO-trendnek megfelelő, különleges rendeltetésű dandár még az idén megalakulhat.

„Ennek a céldátuma jelenleg egy szeptember elsejei kezdés, amivel mi számolunk. Nagyon fontos megemlíteni, hogy ez a dandár egy speciális szervezeti struktúrában jönne létre, a hagyományos zászlóalj-század-szakasz struktúrával szakítva, a különleges műveletekre jellemzően osztag kötelékben terveznénk az alegységek összeállítását specializált feladatrendszerre” – mondta Sándor Tamás.

A nemzetközi gyakorlat Magyarország mellett Bulgáriában és Romániában zajlik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!