2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

A kukaholding még mindig nem tud számlázni

2016. augusztus 6., szombat 12:57, frissítve: vasárnap 07:23

Még mindig nem sikerült megoldania a számlázást a viharos gyorsasággal létrehozott állami kukaholdingnak. Az áprilistól működő cég bérbe adja a feladatot azoknak a tényleges szemétszállítást végző vállalkozásoknak, amelyek helyett el kellene látniuk. Az első számlák ősszel érkezhetnek az állami cégtől – van olyan település, ahol egyszerre kell majd a felgyülemlett díjakat befizetni.

„Hétfőn szokott mindig jönni a kukás. El szokta vinni, de ez nagyon tele szokott lenni, mert vagyunk azért egy páran. Úgyhogy reggel 7 órakor már itt vannak. 7-8 óra fele” – Veresegyházán mindig pontosan érkezik a kukásautó. Csekket viszont a Pest megyei község lakói sem kapnak április óta.

– Az megterhelő lenne, ha több negyedévet kellene egyszerre kifizetnie?
– Hát, megmondom őszintén, nekem igen, mert csak 73 ezer forint a nyugdíjam, és van két unokám, akik nálam vannak. Szóval megterhelő.

Úgy tudjuk, hogy a veresegyházi szolgáltató egyelőre nem állapodott meg a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló Zrt.-vel – vagy ahogy a sajtóban emlegetik –, az állami kukaholdinggal arról, hogy átmenetileg számlázna helyette. Július második felében még úgy állt, hogy augusztusban a kukaholding küldi az elmaradt csekket. De a cég továbbra sem tud saját maga számlázni, ezért kénytelen a munkát kiadni bérbe a helyi szolgáltatóknak.

– Az bennünket hidegen hagy, hogy ki küldi a számlát, ha a számlát küldik, akkor mi fizetünk. Ez a rendszer elég bonyolult, a számlával még nem jelentkeztek.
– De ígéretet kaptak, vagy Önnek mondtak bármit, hogy a lakók mikor számíthatnak csekkre?
– Pontos ígéret nem hangzott el.

Az állami szemétszállító mostanáig a tényleges szemétszállítást végző 170 vállalkozásból mindössze 79-cel kötött bérszámlázási szerződést. A holding ezt írásban közölte híradónkkal. Megemlítették, hogy folyamatban van a közbeszerzési eljárás a saját számlázási rendszer kialakítására. A gyorsított pályázatot egyébként június elején írták ki, az ajánlatok beadásának határideje régen lejárt már.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke úgy tudja: elsőként a Dunántúlon, Észak-Magyarországon és Dél-Alföldön élők kaphatnak számlát. „Tolna, Somogy, Zala, inkább a Dunántúl, ami először, és még fönn, Debrecen, Nyíregyháza, úgy tudom, hogy ezek a részek, és menni fog utána Dél-Alföld, tehát Békéstől elkezdve Jász-Nagykun-Szolnokig. De ezek augusztusban menni fognak. Hogy 20-a előtt vagy után, az majd eldől” – vázolta a helyzetet a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő.

Az ország többi részén élőknek minden bizonnyal várniuk kell őszig. „A hulladékgazdálkodási rendszer nem lesz fenntartható ebben a formában. A következő években a mostani számításaink szerint egy 20 milliárdot be kell tenni a rendszerbe. Nem fog működni állami forrás nélkül” – húzta alá Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

A központosított hulladékgazdálkodási rendszerbe a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt.-nek is be kell lépnie, különben nem végezhet szemétszállítást. A hírek szerint a Főkefe továbbra sem hajlandó csatlakozni, mert félti a nyereségét. A kukaholding lényege ugyanis, hogy a cégen keresztül az állam osztja el a szemétszállítási díjat a helyi szolgáltatók között.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!