2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

A kormányt látszólag nem aggasztja a bírság kockázata

2017. július 7., péntek 19:50, frissítve: péntek 20:41

Súlyos problémákat talált a kormány egyik legnagyobb, 420 milliárdos keretközbeszerzésénél az Európai Bizottság, így elképzelhető, hogy akár 40 milliárdot is vissza kell fizetnie a magyar államnak – írja a 24. hu. A portál szerint a szennyvíztisztító és hulladékgazdálkodási beruházásokra kiírt tenderek nyertes pályázatainak egy részét érvénytelennek kellett volna nyilvánítani. A nyertesek között ott van Mészáros Lőrinc, és egyik üzlettársának cége is.

Minden idők legnagyobb közbeszerzését indította el a magyar állam tavaly márciusban. 420 milliárd forint értékben írtak ki keretközbeszerzést szennyvízcsatornák és -tisztító telepek építésére, illetve hulladékgazdálkodási és ivóvízminőség-javító beruházásokra. A 4 évre szóló gigatender lényege, hogy már az elején kiválasztják azokat, akik később az egyes régiókban a részmunkákat végezhetik. Menet közben más cég nem juthat megbízáshoz. A 24.hu szerint azonban az Európai Bizottság ellenőrei súlyos problémákat találtak a projektnél, ezért akár 40 milliárd forintnyi támogatást is visszakérhet Brüsszel.

A 24.hu úgy tudja: az uniós ellenőrök már menet közben kérték a kormányt, hogy függessze fel a közbeszerzési eljárást, de hiába. A portál szerint az ellenőrök végül megállapították: a nyertesnek kihirdetett ajánlatok közül többet érvénytelennek kellett volna nyilvánítani, a pályázók jó részének ugyanis még a megkövetelt mintafeladatot sem sikerült teljesíteni. A nyertesek között van Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft. is.

„A Demokratikus Koalíció hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz. Egyértelműen szándékosság van benne, látható, hogy ahogy említettem, a figyelemfelhívás ellenére. A magyar kormány és annak illetékes szervei pontosan tudták, hogy mit tesznek, amikor egy egyébként kifogásolható, az EU eljárásrendjével összhangban nem lévő megoldást választott és ennek megfelelően jártak el” – közölte sajtótájékoztatóján Varju László DK-alelnök.

A kormányt, úgy tűnik, nem zavarja a brüsszeli vélemény és a bírság kockázata, elkezdték a részmunkák nyerteseinek kihirdetését. Az uniós közbeszerzési értesítőben pénteken jelent meg, hogy Mészáros Lőrinc üzlettársának, Varga Károlynak az egyik vállalata, a Magyar Vakond Kft. építheti meg 4,5 milliárd forintért Bácsbokod, Cibakháza és Tiszakécske szennyvíztelepét és csatornahálózatát.

„Az teljesen világos, hogyha Magyarországon a NAV, az ügyészség vagy bármely más hatóság nem állna a Lendvay utca kézivezérelt irányítása alatt, akkor itt tömegével, napi szinten buknának ki az ilyen ügyek, mert Magyarországon burjánzik a visszaélés, legyen az hivatali visszaélés, pénzügyi visszaélés, és a korrupció, úgy általában” – reagált Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője.

Hogy pontosan mely pályázatoknál merült fel szabálytalanság, egyelőre nem tudni. Mészáros Lőrinc neve egyébként már a gigaprojekt előkészítésekor is felbukkant. A közbeszerzés tanácsadója ugyanis az az Antal Kadosa Adorján, akinek sajtóhírek szerint komoly szerepe van a felcsúti polgármester cégbirodalmának működtetésében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!