2021. 09. 24. Péntek Gellért, Mercédesz napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hírek 09:00

„A kormány meghallotta az iparág igényét”

2017. május 20., szombat 11:46

40 milliárd forintból, az önvezető autók számára is alkalmas járműipari tesztpálya épül Zalaegerszegen. A hírt egy évvel ezelőtt, 2016. május 19-én jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök – a kormány által támogatott beruházás alapkövét pénteken tették le.

„Ha egyetlen mondatban kellene értékelni ennek a beruházásnak a jelentőségét és a súlyát, akkor azt mondanám, hogy a jövő megtalálta Zalaegerszeget” – mondta a miniszterelnök, aki a zalaegerszegi beruházással kapcsolatban elsőként arra emlékeztetett, hogy az saját forrásból valósul meg.

Azzal a térség országgyűlési képviselőjével is egyetértettek, hogy 40 milliárdos tesztpálya új lehetőséget jelent a térség vállalatainak. „Európa és Magyarország járműipari Szilícium-völgyét alakíthatjuk itt ki. És elmondhatjuk a harmadik évezred kezdetén, hogy megérkezett hozzánk a 4. ipari forradalom” – mondta Vigh László, a tesztpálya miniszteri biztosa.

A tesztpálya egyszerre ad lehetőséget az országban dolgozó járműipari vállaltoknak, beszállítóknak és kutatóműhelyeknek.

„A kormány meghallotta ennek az iparágnak azt az igényét, ami egy ilyen tesztkörnyezet létrehozására vonatkozott. Miután ez egy olyan tesztkörnyezet, amely nagyon nagy beruházást jelent, ezért a magyar kormány saját forrásaiból, tehát nem uniós forrásból, a saját forrásaiból úgy gondolta, hogy ezzel a nagy kutatási infrastruktúrával támogatni kívánná ezeknek a cégeknek a magyarországi sikeres munkáját” – mondta Palkovics László oktatási államtitkár.

A tervezési munkálatok már az év eleje óta zajlanak, az alapkőletétellel párhuzamosan pedig elkezdődik a kivitelezés.

„Dolgozunk azon, hogy a járműipari tesztpálya működtetéséhez kapcsolódó üzleti partnereket, járműipari cégeket mind Magyarországon, mind a nemzetközi cégeket bevonjuk. Őket megismertessük a magyarországi pálya lehetőségeivel. Európa különböző pontjain számos tárgyalást folytattunk” – fogalmazott Háry András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatója.

Az első önvezető járművek várhatóan jövő márciusban gördülhetnek a pályára.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!