2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A kormány egymást követő harmadik ciklusában is Gyurcsány a hibás

Hír TV

2018. június 26., kedd 13:24, frissítve: kedd 13:44

A munkaerőhiányt és az oktatás helyzetét is felhozták napirend előtt az ellenzéki képviselők. A humántárca államtitkára válaszában Gyurcsányozott és a Jobbik politikájáról értekezett. A képviselők az adóváltozásokról és arról a javaslatról is vitáznak ma, amellyel a belügyminiszter engedélyéhez kötnék egy sor külföldi vállalkozás terjeszkedését stratégiai területeken.

Egyre aggasztóbb a kivándorlás mértéke, 1 millió magyar vállalt külföldön munkát az elmúlt években - ismertette napirend előtt egy nemzetközi jelentés adatait a DK-s Székely Sándor. Az ellenzéki politikus arról is beszélt, hogy a munkaerőhiány valószínűleg nem fog enyhülni.

„Immár nem csak az egyetemi, főiskolai hallgatók fele gondolja úgy, hogy a diploma megszerzése után nem marad Magyarországon, hanem immár az érettségire készülő diákoknak is hasonló mértéke tervezi azt, hogy elhagyja ezt az országot” – mondta Székely Sándor országgyűlési képviselő.

Rétvári Bence válaszolt a dk-s politikusnak, az EMMI államtitkára azonban Gyurcsány Ferenc, egykori miniszterelnököt tette felelőssé az elvándorlás miatt, az adatokat pedig hamisnak nevezte.

„15 éves fiataljaink negyede gyakorlatilag funkcionális analfabéta, a lakosság 12 és fél százaléka pedig a nevét sem tudja leírni” - erről már a Jobbik képviselője beszélt. Ander Balázs az oktatással kapcsolatos felszólalásában pártja gyökereihez visszatérve a cigányságot is beleszőtte mondandójába. 

„Alkatilag nem tartozom azok közé, akik a valóságról szépen megfeledkezve azt hirdetik, hogy csak úgy lehet felzárkóztatni, ha gender szakos diplomát adok Kolompár Dzsenifer vagy Kalányos Józsi kezébe. Arra viszont mindenképpen választ várok, hogy az alapoktatás és a rendszerváltás óta pedagógiai elfekvővé vált szakképzés megerősítése nélkül miként lehet elkerülni az egyre gyorsuló lecsúszást és összeomlást” – így Ander Balázs országgyűlési képviselő.

Rétvári Bence államtitkár válaszában a témafelvetést minősítette inkább a válaszadás helyett.

„Tisztelt képviselő úr, az ön felszólalása egyvalamire biztos példa: hogy lehet megsértegetni rengeteg embert Magyarországon. Ön a felszólalásával megsértett 1,2 millió magyar diákot, az összes magyar diákot, mert olyan lenézően beszélt róluk és a teljesítményüket annyira semmibe vette, hogy az hihetetlen, negatív iskolapélda. Ön megsértett 177 ezer magyar pedagógust, mert azt mondta, hogy nem ér semmit a munkájuk, ön megsértett több megyényi magyar embert, mert azt mondta, hogy azok az emberek, akik ott élnek azok gettósodtak és lemondott róluk. Ön megsértette a teljes magyar cigányságot, amit a teljes Parlament nevében elutasítjuk tisztelt képviselő úr, ez elfogadhatatlan hangnem a Parlamentben” – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence ezután azt kifogásolta, hogy szerinte a Jobbik egyszer az integrált oktatás mellett áll ki, másszor pedig teljesen elveti azt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!