2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

A kemény mínuszokban az állatokról se feledkezzünk meg!

Hír TV

2018. február 26., hétfő 17:36, frissítve: hétfő 18:30

Nemcsak az embereket, az állatokat is megviseli a nagy hideg – mondja a Hír TV által megkérdezett állatorvos. A házi kedvenceket ruhával védhetik a gazdák. Még a háztáji állatokra is külön figyelmet fordítanak ilyen időben.

Egyelőre jól bírják az állatok a kemény mínuszokat a Rex Állatszigeten. Az ottaniak minden évben többnyire a szabadban vészelik át a telet. Az állatotthon igazgatója szerint ilyen időben jobban oda kell figyelni az állatokra is.

„Természetesen a legfontosabb az, hogy olyan helyre tudjanak lefeküdni, ahol nem veszítenek akkora hőmennyiséget, hogy kihűlhetnek vagy megfázhatnak. Az egyik legfontosabb ilyen nagy hidegben a megfelelő ivóvíz biztosítása, hiszen ezekben a mínuszokban gyakran befagy az ivóvíz, és nem jutnak megfelelő folyadékhoz az állatok” – emelte ki Koleszár István.

Az alapítvány állatorvosa, Király Péter szerint a négylábúak komoly veszélynek vannak kitéve, mikor a meleg szobából hirtelen kikerülnek a mínuszba. „Sokkal gyakoribb ilyenkor a mandulagyulladás, gyakran fordul elő hallójárat-probléma, és egyéb gyulladásos reakció. Nagyon jól fel lehet készülni azonban a télre. Különösen a rövid szűrű állatoknál nem minősül luxusnak a kutyaruha használata, megvédi az állat testét a kihűléstől, és kitűnően alkalmas arra is, hogy különböző sérülésektől is megóvja az állatot” – mutatott rá a szakember.

A jéghideg idő megviselheti a háztáji állatokat is. A Hír TV-nek nyilatkozó gazda azt mondta, ilyenkor az átlagnál több almot tesz állatai alá, mert így jobban bírják a fagyot. „Télen sokkal több almot teszek alájuk. Nem szoktunk trágyázni, mert tudni kell azt, hogy a 40–60 centis trágya meleg alulról. Alulról a jószágot melegíti, és ugye egy mély, vastag alommal meg lehet előzni, hogy az állat megfázzon. Amikor lefekszik, alulról melegíti a ganaj, felülről pedig az óriási szőrzete, amelyet télre növeszt, megvédi” – magyarázta Gál József őstermelő.

A mínuszok komoly veszélyt jelentenek a madárállományra is. A legtöbb szárnyasnak elfogy a tartalék zsírrétege a tél végére. Ha nem jutnak elegendő táplálékhoz, akkor elpusztulnak. „Ha van lehetőségünk, helyezzünk ki madáretetőt, és gondozzuk, töltsük föl, mindennap kerüljön bele friss mag. Lehet kapni nagyon sok helyen, pofonegyszerűen kilógatható egy faágra a viaszba ágyazott magkeverék is” – hívta fel a figyelmet Horváth László, a Magyar Állatorvosi Kamara főtitkára.

Az előrejelzések szerint csütörtökig kemény fagyok várhatók, éjszakánként, akár mínusz húsz fok is lehet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!