2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

A karácsonyt ünneplik az ortodox keresztények

2017. január 6., péntek 21:16

Míg a nyugati kereszténység a vízkeresztet ünnepli ma, az ortodox keresztények egy része a karácsonyt. A jeruzsálemi ortodox pátriárka este mutat be karácsonyi szentmisét Betlehemben.

Ismét karácsonyi ünnepségeket tartanak Betlehemben, ahol a Születés Templomában ezúttal III. Theophilos jeruzsálemi görög ortodox pátriárka mutat be szentmisét. „Itt vagyunk, hogy megünnepeljük a karácsonyt. Mindenkinek boldog karácsonyt kívánunk, és reméljük, hogy béke lesz az egész Palesztinában” – mondta egy betlehemi lakos.

A katolikus egyházfő is megemlékezett az ortodox karácsonyról. „A Juliánus-naptárt követő keleti egyházközösségek most ünneplik a karácsonyt. A boldog testvériség szellemében azt remélem, hogy Jézus Krisztus születése világossággal és békével tölti el őket” – mondta Ferenc pápa.

A római katolikus hagyomány szerint január 6-a vízkereszt ünnepe, amit Jézus megkeresztelkedésével, Nyugat-Európában pedig a háromkirályok érkezésével hoznak összefüggésbe. A pápa a Szent Péter-bazilikában bemutatott szentmisén arról beszélt, hogy a háromkirályok azért indultak útra, mert „nosztalgiát” éreztek Isten iránt, miután „belefáradtak koruk Heródeseibe”, és tudták, hogy Betlehemben valami új történik. A katolikus vezető hozzátette: a napkeleti bölcsek azokat az embereket jelképezik, akik nem hagyják érzéketlenné válni szívüket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!