2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

A karácsonyi tüzek veszélyeire hívták fel a figyelmet

Hír TV

2017. december 25., hétfő 12:48, frissítve: hétfő 14:09

Az őrizetlenül hagyott gyertya, csillagszóró vagy egy zárlatos égősor miatt karácsonykor is sok a dolguk a tűzoltóknak. Bemutatóval is próbálták felhívni a figyelmet a veszélyekre.

A túlhevült sütőolaj hamar lángra kaphat a nagy karácsonyi sütés-főzés közben – erre is felhívták a figyelmet a tűzoltók Székesfehérváron. A kigyulladt serpenyő pedig súlyos sérüléseket is okozhat.

„Ennek a tüzét nem szabad vízzel oltani, különben fizikai robbanás történik, több méteres lángok keletkezhetnek súlyos sérülést okozva. Nagyon fontos, az oxigént kell elvenni az égő felülettől, vágódeszkával, lábossal, bármivel le kell takarni az égő lábast, azonnal el kell zárni az égő tűzhelyet, és megvárni, amíg kihűl, viszont ha levesszük a forró olajról ezt a takarót, akkor sajnos még visszagyulladhat” – magyarázta Koppán Viktor Dávid, a Fehérvári Tűzoltó Egyesület elnöke.

A tűzoltók lakásnak rendeztek be egy konténert, a bútorok mellé karácsonyfát is állítottak. A lángra kapott fenyőről gyorsan átterjedtek a lángok mindenre. A tűzoltók szerint a tűz pillanatok alatt olyan nagy lehet, hogy csak az életek mentésére marad idő, ilyenkor a lakás akár 1000 fokra is felhevülhet.

„Nagyon fontos, ha elhagyjuk a lakásunkat, otthonunkat, vagy azt a szobát is akár, ahol az adventi koszorú gyertyái égnek, mindig fújjuk el, hiszen az égve hagyott adventi gyertya, mécses mindig fokozott tűzveszélyt jelent. Előfordulnak olyan tűzesetek is, hogy otthon tartózkodnak, amikor égnek ezek az adventi gyertyák, de kinyitnak egy ablakot, és a huzat, a légmozgás a függönyt a gyertya lángja fölé fújja, sodorja, és pillanatok alatt bekövetkezik a baj” – mondta Farkas-Bozsik Gábor, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az elmúlt évek statisztikái alapján egyre ritkábban riasztják a tűzoltókat kigyulladt karácsonyfához, de az évi 6500 lakástűz ötöde az adventi időszakban és az ünnepek alatt történik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!