2024. 04. 14. Vasárnap Tibor napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Vezércikk 08:05

A Holt-Tiszában fürdene? Gondolja meg!

Hír TV

2018. július 21., szombat 13:51

Cianobaktérium, azaz kékalga miatt nem lehet fürödni a mártélyi Holt-Tiszában. A szegediek és a hódmezővásárhelyiek kedvelt pihenőhelyén idén már második alkalommal mértek a megengedettnél magasabb koncentrációt az emberre és állatra is veszélyes baktériumból. A kékalga egyes fajtái toxikus anyagot termelnek, ami irritálja a bőrt.

Idén már másodjára tiltják fürdőzést a közeli hódmezővásárhelyiek által is gyakran látogatott Mártélyon. A szakember szerint még nem indult meg a kék algák toxintermelése, de szükséges az elővigyázatosság. A holtág kezelője most hígítani próbálja a vizet.

A kedvezőtlen hatásnak a mérséklésére, és adott esetben a további vízminőség-romlás megelőzésére a vízügyi igazgatóság a Tiszából - a mártélyi fővízkivételen keresztül - hígító vizet ad be a holtág vízterébe, és ezáltal várjuk azokat a kedvező változásokat, amelyek eredményeképpen a meghirdetett, kihirdetett fürdőzési tilalmat is felül lehet vizsgálni - mondta el Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

A mártélyi horgászok nem félnek a kékalgától, szerintük a hal is fogyasztható.

A kékalga a harmincfokos, tápanyagban gazdag vizeket szereti, ezért az állóvizekben gyakran megjelenik nyaranta. A biológus óva int a fürdőzéstől, különösen a gyerekekre kell vigyázni.

Rendkívül sok fajta ilyen kékalga létezik. Egyik-másik fajtája toxikus lehet, vagy irritáló, bőrirritáló vagy egyéb hatása lehet. Van néhány olyan faj, amely hepatotoxinokat tartalmaz, tehát a májunkra lehet veszélyes, hogyha elfogyasztjuk, és egyéb káros hatása lehet. Azonban alapvetően nem kell tartani tőlük, mert nem fogyasztjuk nagy mennyiségben - mondta el a Szegedi Tudományegyetem tudományos főmunkatársa, Dr. Kós Péter.

Az elmúlt két évben keveset öntöztek a mártélyi holtágból a környékbeli gazdák, ezért alig kellett pótolni a vizet. A terület gazdag növény- és állatvilága miatt viszont könnyen szaporodnak az algák az állóvízben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!