2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

A franciáknál is top téma a bevándorlás

Hír TV

2018. április 17., kedd 17:17, frissítve: kedd 17:56

Az európai válságok nemcsak az EU központjában, de Franciaországban is érezhetőek: a tavalyi elnökválasztási kampányban, és azóta is a belpolitikai viták központi témája a bevándorlás. Tegnap este megkezdődött az új, szigorúbb bevándorlási törvénytervezet vitája a nemzetgyűlésben.

Franciaországban tavaly mintegy százezren nyújtottak be menekültkérelmet, és minden harmadik bevándorló kapta meg a menekültstátuszt, összességében minden tizedik francia bevándorló. Az integráció sikertelenségével magyarázzák a megnövekedett belső terrorveszélyt is.

Emmanuel Macron tavaly alakult kormánya emiatt hozzányúl a két évvel ezelőtt megalkotott, engedékeny bevándorlási törvényhez.

A migrációs válság megrengette az eddigi szabályozásunkat, a lakosság körében megnőtt a félelem, több európai országban pedig megerősödött a populizmus és az idegengyűlölet - véli a francia belügyminiszter Gerard Collomb.

A törvénytervezet vitája hétfőn este kezdődött meg a párizsi nemzetgyűlésben. Heves vitával, hiszen a baloldal túlzó szigorítást, a jobboldal pedig csupán kozmetikázást lát az új javaslatban. Nem lesz egyszerű megegyezni, mert még Macron kormánypártjának képviselői is megosztottak a bevándorlási probléma kezelését illetően.

Úgy vélem, hogy ezzel szépen eltemetjük a menekültjogot. És az a baj, hogy ezzel nemcsak a jogot, de embereket is eltemetünk. Franciaországban eddig is eleve nagyon kevés igénylőnek adták meg a menekültstátuszt - mondta a francia menekültügyi bíróság jelentéstevője, Eva Hong Bauvert.

A francia kormány hűséges akar maradni az ország befogadó hagyományához, de a bevándorlást szűkíteni, a menekültügyi eljárásokat pedig hatékonyabbá akarja tenni. A tervek szerint ezen eljárásokat a jelenlegi tizennégy hónap helyett hat hónap alatt le kellene folytatni, az elutasított kérelmezőket gyorsan ki kéne toloncolni, az elbírált menekülteknek azonban egy helyett négy éves tartózkodási és munkavállalási engedély adnának, segítve a gyorsabb beilleszkedésüket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!