2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

A földrajzot is száműznék a szakgimnáziumokból

2016. április 22., péntek 20:21, frissítve: péntek 20:21

Megbocsáthatatlan lenne a földrajz száműzése a szakgimnáziumokból – véli a Magyar Földrajzi Társaság. A testület petícióját már több mint 5 ezren írták alá. Nemcsak a földrajzot rostálná ki a tananyagból a kormány, hanem más természettudományos tárgyakat is kihagynának az iskolában oktatott szakmák szerint. A szakszervezet szerint tanárok százai kerülhetnek utcára.

Szeptembertől csak a foci marad, a biológiától várhatóan a törökszentmiklósi Székács Elemér élelmiszer-ipari szakképző Iskolában is elköszönhetnek a diákok. Az új tanévben új iskolatípusok jelennek meg, a szakgimnáziumokban pedig csak olyan természettudományokat tanulnak a jövőben a diákok, amelyekre a szakmájuk miatt szükség van. Az erdészek biológiát, a vegyészek kémiát.

„Visszatérünk azokhoz a képzési formákhoz, amelyek a hetvenes években voltak, amikor négy év alatt szereztek szakmai bizonyítványt és érettségit. A most érettségizők csak sima érettségit kapnak, nekik viszont már növekedik a szakmai tantárgyak száma, a jelenleginek a duplája lesz hetente. Ez viszont csak akkor történhet meg, ha a közismereti tantárgyak számát csökkentik, ezt kell valamilyen nagyon jó egyensúlyba hozni” – mondta Budai Ferenc, a Székács Elemér Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója.

A Fidesz Szolnok megyei országgyűlési képviselője a mezőtúri gépészeti szakközépiskolában fejezte be tanulmányait, itt érettségizett. Boldog István szerint a változás a diákok érdekeit szolgálja.


„Fontos, hogy a szakmát, azt jól meg tudjuk tanítani ezeknek a diákoknak. Ezért fontos az, hogy nagyobb hangsúlyt helyezünk a szakképzésben, a szakgimnáziumokban a szakmai képzésre, hogy amikor onnan kikerült egy szakma elvégzése után a diák, akkor abba a szakmát pontosan és jól tudja, és egyből munkába tudjon állni, hogy ha ő úgy gondolja, ha pedig úgy gondolja, természetesen tovább tudjon menni tanulni, mint ahogyan mindig is volt a szakiskolák, gimnáziumok esetében” – fogalmazott.

A továbbtanulást azonban nehezítheti, hogy egyes tantárgyakból alapfokú ismerete sem lesz a szakgimnáziumból érkező diákoknak. „A szegedi egyetemen végeztek egy olyan felmérést, hogy az egyetem földtudományi alapszakára jelentkezők 30 százaléka szakközépiskolákból kerülnek ki. Azt jelenti, hogy ez a fiatalság el van attól zárva, hogy a megfelelő egyetemen menjenek tovább” – nyilatkozta Mari László, a Magyar Földrajzi Társaság főtitkára.

A Magyar Földrajzi Társaság tiltakozik. A testület internetes petícióját már több ezren aláírták. A társaság azt mondja, ha a kormányzati terv megvalósul, akkor szó szerint eltűnik a földrajz a mintegy 900 szakközépiskola 95 százalékából.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt mondja, a sztrájktárgyalások egyik visszatérő témája, hogy a kormány állítsa le a szakképzés szétverését. „Olyan közismereti tárgyak, tanítás szűnik meg egyik-másik iskolában, amelynek oktatása eddig sem volt magas. Ha ezeket elveszik, ezek a tanárok létszámfölöttivé válnak, tehát állástalanná. Ez okozhat viszonylag nagy állástalanságot közöttük” – hangsúlyozta Mendrey László elnök.

Mendrey szerint ha elfogadják a terveket, a 14-15 éves diákok pályaválasztása az általános iskola után gyakorlatilag egy életre szóló döntés lesz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!