2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:25

27. alkalommal emlékeztek a páneurópai piknikre

2016. augusztus 20., szombat 10:32, frissítve: szombat 11:17

27. alkalommal emlékeztek a páneurópai piknikre Sopronban. Az 1989-es esemény indította el azt a forradalmi hullámot, amely később a kommunista diktatúra bukását eredményezte Európában. A vasfüggöny átvágásának egyik ikonikus alakja Horn Gyula korábbi miniszterelnök volt. A páneurópai pikniket az európai szabadság felé vezető út első lépéseként tartják számon, erre emlékeznek minden évben a sopronpusztai határátkelőnél.

Magyarországról, Ausztriából és Németországból is sokan érkeztek a megemlékezésre. Az 1989-es páneurópai piknik az első lépés Németország és Európa újraegyesülése felé.

„Elhatároztuk, hogy itt kinyitunk egy kaput, amelyik negyven éve zárva volt, és ezt a lehetőséget használták ki akkor már a környéken a menekülttáborokban lévő keletnémetek, megkapták azokat a szórólapokat, amelyeken rajta volt, hogy hol lesz ez a piknik, és idesereglettek, és ők áttörték a kaput, mielőtt mi még ki tudtuk volna nyitni” – emlékezett vissza a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány elnöke, Magas László.

Budapesten és a Balaton térségében több ezren várakoztak a határátlépésre, de ez csak mintegy 600 NDK-s állampolgárnak sikerült. Ők ki tudták használni a vasfüggöny megnyílásának rövid időtartamát, a következő napokban azonban a magyar kormány ismét megerősítette a nyugati határ őrizetét.

„Igazából a páneurópai piknik volt az első lépés a szovjet kommunista rendszer összeomlása és a német újraegyesítés felé. Többek közt ezért fontos, hogy mi, akik megtapasztaltuk és a fiatalabb generáció is, minden évben megemlékezzünk ezekről az eseményekről” – vélte Frank Spengler, a Konrad Adenauer Stiftung magyarországi képviselője.

Az ünnepség zárásaként a résztvevők a hagyományokhoz híven idén is megkoszorúzták a páneurópai piknikre emlékeztető kopjafát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!