2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

200 ukrán bejelentését intézte a polgármester

Hír TV

2018. április 4., szerda 09:44, frissítve: szerda 16:44

Maximumra pörgött a voksturizmus az ukrán határnál: a szabolcsi Kispaládon van olyan ház, ahová már 200-an vannak bejelentve - a valóban ott lakók szerint a bejelentéseket a helyi polgármester intézte, cserébe pedig közmunkát ígért. A hétvégére a kishatárátkelőhelyeket is megnyitják.

Sankó József kispaládi házában a választási névjegyzék szerint 120-an laknak. Papíron. Célpont című műsorunk számolt be arról először tavaly decemberben, hogy megsokszorozódott az ukrán-magyar kettős állampolgárok száma a határ menti településeken. Kispalád lakossága például az elmúlt nyolc évben megháromszorozódott. 40-50 ezer forintot fizettek egy-egy bejelentésért. A papíron magyar lakcímmel rendelkezők szavazhatnak az országgyűlési, a helyhatósági és az európai parlamenti választásokon is.

 

A Jobbik helyi indulója szerint a Fidesz elintézte magának a választási győzelmet. A tömeges bejelentkezések miatt Adorján Béla már bejelentést tett a helyi választási bizottságnál is.

– A feltáró munka azt eredményezte, hogy kiderüljön, hogy 88 településből mintegy 60 település érintett. Ebből az derült ki, hogy vannak olyan ingatlanok, ahol mondjuk 20-tól akár 200 lakos van bejelentve. Jeleztük szóban a területileg illetékes járási hivataloknak és jeleztük írásban, jegyzőkönyvezve a választókerületi választási bizottságnak, melynek a székhelye Vásárosnaményban van. A választási bizottság azt az állásfoglalást tette, hogy ők ezzel érdemben nem tudnak foglalkozni – mondta Adorján Béla, a Jobbik képviselőjelöltje.

A jobbikos jelölt úgy tudja a hétvégére még a kisebb határátkelőhelyeket is megnyitják, és az ellenőrzések is lazábbak lesznek, hogy bírják a megnövekedett forgalmat. A Demokratikus Koalíció (DK) szerint is egyértelműen a választási csalás előkészítése az ukrán-magyar kettős állampolgárok magyar településekre való bejelentése. Emiatt már a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordultak.

– Ukrán állampolgárok tízezreit telepítették be Magyarországra, határon túli falvakba, nyilván csak kamuból, valóságban nem költöztek ide és cserében pedig a helyi fideszes kiskirályok a Fideszre való szavazást várják el tőlük – fogalmazott Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke.

A helyszínen forgató RTL Klubnak a helyiek azt nyilatkozták, hogy a bejelentéseket intéző fideszes polgármester azoknak, akik papíron befogadják az ukrán-magyarokat állandó közmunkát ígért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!