2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

11 év fegyház az éjszakai életét nehézfiújának

2017. június 7., szerda 21:46, frissítve: szerda 22:50

A Fővárosi Törvényszék 11 évnyi fegyházra ítélte első fokon Tanyi Györgyöt. A bíróság szerint a főváros éjszakai életének nehézfiúja lőtt rá 1996-ban Lakatos Csaba ügetőhajtóra. A férfi túlélte a merényletet. Tanyi a bíróság előtt mindvégig tagadott, azt mondta, hogy a sértett a barátja volt.

Lakatos Csabára 1996. november 13-án lőtték rá az ügetőn. A férfi maradandó sérülésekkel, de túlélte a merényletet. A gyilkossági kísérlet miatt Tanyi Györgyöt és társait 18 évvel később vették őrizetbe.

Tanyi sokáig a fővárosi éjszakai élet jól ismert alakja volt. Ő védte például a diszkópápa, Vizoviczki László szórakozóhelyeit.

„Mintegy 22-24 méter távolságról Tanyi György négy célzott lövést adott le az ügető udvarán álló és ismerőseivel kocsiba behajolva beszélgető Lakatos Csaba sértettre” – ismertette Varga Gabriella tanácsvezető a Fővárosi Törvényszéken.

Tanyi két testvérét a merénylet közelében, még aznap éjszaka igazoltatták a rendőrök. Kocsijukban tőröket és olyan kaliberű lőszert találtak, amivel a merényletnél használt puska is működött. A Tanyi testvérekre két társuk és a kecskeméti maffiaperben elítélt Radnai László vallott.

„Tanyi György elsőrendű vádlott bűnös emberölés bűntettének kísérletében” – hangzott el a tárgyalóban. A bíróság a férfit 11 évnyi fegyházra ítélte, míg két testvére – bűnsegédként – 8-8 évet kapott.

„Nagyon megviselt, és egyetlenegyet tudok mondani, nem követtem el a bűncselekményt. Remélem, hogy a másodfok igazságot fog szolgáltatni” – szólt a vádlott.

Tanyi György védője szerint az ítélet több sebből vérzik. Nem sikerült feltárni az indítékot, pedig indíték nélkül csak egy elmebeteg gyilkol. „Na, most sem az elmebetegséget, sem a szer hatását semmiféle adat nem támasztotta alá, és szakértő nem támasztotta alá, tehát akkor ezek szerint Tanyi György épelméjűként elkövet egy motívum nélküli bűncselekményt egyébként a barátja sérelmére” – fogalmazott Kadlót Erzsébet ügyvéd.

Az ítélet a fellebbezések miatt nem jogerős, viszont Tanyi és társai továbbra is házi őrizetben maradnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!