2019. december 9.,
hétfő, Natália napja

Zuglóban is előválasztást tarthatnak

Magyar Nemzet

2019. július 2., kedd 07:04

Egyéni képviselőjelölti előválasztás jöhet Zuglóban az őszi önkormányzati választás előtt, ha nem tudnak megállapodni a közös jelöltekben az ellenzéki pártok, civil szervezetek. A Magyar Nemzet információi szerint a Momentum Mozgalom európai parlamenti választás után megnőtt politikai étvágya nehezíti a baloldali összefogást. A Mindenki Magyarországa Mozgalom zuglói elnöke szerint csak végső esetben lenne hasznos a kerület 15 egyéni körzetében előválasztást tartani.

Önkormányzati képviselőjelölti előválasztást tarthat az ellenzék Zuglóban, mivel az európai parlamenti választás felborította az eddigi kényes egyensúlyt a kormánypártok kihívói között – értesült a Magyar Nemzet. A lap információi szerint eddig egyértelmű volt minden szereplő számára, hogy a korábban nyertes egyéni képviselők újrázhatnak, azonban ahogy informátorunk fogalmazott: május 26-át követően „megnőtt egyes pártok arca” .

Az esetleges előválasztással – amit Karácsony Gergely kerületi polgármester, a baloldali főpolgármester-jelölti előválasztás győztese is támogat – elejét vennék a viták elfajulásának. Úgy tudjuk, a helyek újraosztásának fő szorgalmazója a Momentum Mozgalom, amely az európai parlamenti választási eredményén felbátorodva akar – nem csak a XIV. kerületben – minél több helyen saját jelöltet indítani az ellenzék vagy legalább a baloldali pártok közös támogatásával az őszi önkormányzati választáson.

A kerületi ellenzéki összefogás egyik legfőbb szorgalmazója, a Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely ellenzéki támogatású független polgármestere által jegyzett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) zuglói szervezete. – Valóban van egy XIV. kerületi előválasztásról szóló javaslat, amit azonban a többség jelenleg nem támogat. Az előválasztás eszközével csak akkor kellene élni, ha a kerületi ellenzéki szervezetek nem tudnak megegyezni a közös önkormányzati képviselőjelöltek személyében, azonban a tárgyalások még csak most kezdődtek – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Mórocz János, az MMM zuglói Kossuth Körének vezetője. A kör elnöke bízik a pártok és civilek megegyezésében, mivel szerinte a nyár közepén nem lenne szerencsés helyi, kerületi előválasztást szervezni a kerület 15 választókörzetében.

A 2014. őszi önkormányzati választáson a 21 fős zuglói képviselő-testületbe 15 új ember került. Az egyéni képviselői helyek közül nyolcat a baloldali összefogás (MSZP–DK–Együtt–PM–Összefogás Zugló), hét helyet a Fidesz–KDNP képviselői nyertek el. Listáról két kormánypárti, illetve a baloldali összefogás, az LMP, a Jobbik és a CivilZugló Egyesület egy-egy képviselője szerzett még önkormányzati mandátumot. Az öt évvel ezelőtti helyzethez képest nagy változás nincs a pártok, pártszövetségek tekintetében. Annyi történt, hogy a XIV. kerületi baloldali pártpalettán az Együtt megszűntével megjelent a Momentum Mozgalom, amely most nagyobb teret követel magának.

Ami a közös baloldali polgármesterjelöltet illeti, már korábban eldőlt, hogy Horváth Csaba II. kerületi MSZP-s politikus indul ősszel Zuglóban. Ismert, a fővárosi közgyűlés szocialista képviselője a főpolgármester-jelöltségről szóló ellenzéki előválasztás év elején megtartott első fordulójában alulmaradt Karácsony Gergellyel (Párbeszéd) szemben. Azonban Horváth Karácsony helyébe lépve lehetőséget kapott arra, hogy bizonyíthassa képességeit Zugló első embereként, persze csak ha a zuglóiak októberben így döntenek.

Tárgyalnak Szabadossal

A Fidesz helyi közgyűlése felhatalmazta az elnökséget arra, hogy tárgyaljon az együttműködésről a Pesterzsébetet 21 éve vezető, független polgármesterrel – erősítették meg a Magyar Nemzetnek a nagyobbik kormánypárt részéről. Szabados Ákost 2014-ben az MSZP–DK–Együtt–PM közös jelöltjeként választottak meg nagy többséggel. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke szerint teljesen kizárt, hogy az MSZP olyan jelöltet támogasson, akit a Fidesz is. Szabados Ákos elismerte, hogy tárgyalt a Fidesszel is az együttműködésről, de leszögezte: jelenleg csak annyi biztos, hogy függetlenként indul majd az önkormányzati választáson.

 

Magyar Nemzet / Hír TV