2019. február 17.,
vasárnap, Donát napja

Zsigmond: Nemzetközi kötelezettségeket sértenek a magyar kisebbséggel szemben

Hír TV

2018. november 16., péntek 06:30, frissítve: péntek 11:40

Sorozatos jogsértések érik a kárpátaljai magyarságot – mondta Zsigmond Barna a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A Kárpát-medencei külképviseletekért felelős miniszeri biztos szerint jelenleg nem túl fényes a magyar-ukrán kapcsolat, és amíg ez nem változik jobb irányba, addig nem várható javulás a kárpátaljai magyarok helyzetében.

Sokan nem is tudják milyen támadások érik a kárpátaljai magyarságot – mondta Zsigmond Barna, Kárpát-medencei külképviseletekért felelős miniszeri biztos a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. „Sorozatos jogfosztottság történik, az ukránok nemzetközi kötelezettségeket sértenek a kisebbségekkel szemben, így a magyarsággal szemben is” – mondta.

Hozzátette: nem túl fényes a magyar-ukrán kapcsolat, de remélik, hogy a márciusi választások után egy olyan ukrán kormány alakul, amellyel vissza lehet ülni a tárgyalóasztalhoz. „A magyar diplomácia minden lehetséges megoldást megpróbált, de az ukránok ebben nem voltak partnerek, sőt rosszabb lett a helyzet” – fogalmazott.

„Jelenleg támadás zajlik a magyarság ellen.”

A miniszteri biztos arról a törvénytervezetről is beszélt, ami lehetővé tenné, hogy azok a magyar állampolgárok is szavazhassanak az európai parlamenti választáson, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel. „akinek van magyarországi állampolgársága, annak van szavazati joga, függetlenül attól, hogy nem az EU-ban él” – mondta.