2019. június 20.,
csütörtök, Rafael napja

Zacskómentes napot tartottak szemléletformálás céljából

Hír TV

2018. szeptember 30., vasárnap 15:07

Zacskómentes napot szerveztek a Pest megyei Verőcén. A falu több pontján természetes csomagolóanyagot árultak, és szemléletformáló kiadványokkal hívták fel a figyelmet a műanyagok veszélyeire. A helyi óvodában környezettudatos kirakodóvásárral ünnepelték meg a Szent Mihály napot. A cél a tudatos vásárlás erősítése volt.

Magyarországon évente félmilliárd műanyagzacskót dobnak el alig húsz perccel a vásárlás után. Ezen nemcsak a civilszervezetek, de a kormány is változtatna. Egy törvényjavaslat szerint ugyanis januártól hatvanszorosára emelkedne az egyszer használatos műanyagok után fizetett termékdíj.

Egy verőcei civil kör már a törvény hatásaira készülve kezdett hozzá a szemléletformáláshoz. Nemcsak az utcán állították meg a járókelőket, hanem kezdeményezésükbe bevonták a helyi óvodát is.

„Ez tulajdonképpen egy vásári forgatag, amit majd itt látni fognak, és arra kértünk mindenkit, hogy a csomagolóanyagot mellőzzük” – mondta Győrffyné Daragó Éva óvodavezető.

A zacskómentes napon arra is tanácsokat adtak az érdeklődőknek, hogy hogyan tudják kiváltani a műanyag alapú csomagolóanyagokat.

„Az emberek elkezdtek hinni abban, hogy nem nekik kell változni, hanem hogy majd jön a lebomló zacskó, és a többi, de ezek félmegoldások. Tehát az igazi változást akkor fogjuk elérni, hogyha a benzines autóból nem az elektromosba ülünk át, hanem a biciklire, és hogyha az eldobható műanyag zacskó helyett nem PLA, lebomló zacskót veszünk, ami nem igazán lebomló, hanem egyszerűen gondolunk rá, hogy ne használjunk szemetet, és ne termeljünk szemetet” – emelte ki Vásárhelyi Gábor szervező.

A termékdíjak növelése után egyébként 2021-től teljesen betiltaná a kormány Magyarországon a nem lebomló műanyag csomagolóanyagokat.