2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

XXI. Század Intézet: Egyértelmű kudarc Karácsony Gergely kampánya

Tarlós István győzelme várható a vasárnapi önkormányzati választáson; a regnáló főpolgármester kampánya jól felépített és problémamentes volt, míg Karácsony Gergelyé kudarc - olvasható a XXI. Század Intézet elemzésében, amelyet szerdán küldtek el az MTI-nek.

  • XXI. Század Intézet: Egyértelmű kudarc Karácsony Gergely kampánya

A dokumentum megjegyzi: Tarlós István a választási kampányát az elmúlt 9 évben elért eredményekre alapozta, amelynek során a fő üzenete az volt, hogy az ő vezetésével "biztos kezekben a város". Az elemző hozzátette, hogy Tarlós Istvánt nemcsak a Fidesz-KDNP szavazói tartják alkalmas városvezetőnek, hanem a bizonytalanok és az ellenzéki szimpatizánsok jelentős része is.

Karácsony Gergely ugyanakkor alulmaradt az alkalmassági versenyben, a kampány során nem javult a mutatója, amit az elemző azzal indokolt, hogy a kampánya átgondolatlan volt. A "vegyük vissza Budapestet", a "Budapest legyen zöld és szabad" kampányszlogenek értelmezhetetlenek voltak a választók többsége számára, azok nem találkoztak a valóságérzékelésükkel - mutat rá az elemző. Hozzátette: ennek például az az oka, hogy a fővárosban az elmúlt 9 évben soha nem látott parkfejlesztések, faültetések valósultak meg, "ráadásul nehéz azt mondani a városra, hogy ne lenne szabad, amikor a Budapest Pride-on a szexuális kisebbségek a balliberális városvezetés időszakával ellentétben kordonok nélkül tudtak vonulni vagy például a budapesti Maccabi Európa Játékok során a zsidó sportolókat - más nyugat-európai nagyvárossal ellentétben - semmilyen atrocitás nem érte".

Az elemző szerint az is Karácsony Gergely alkalmatlanságát mutatja, hogy a kampánya során kerülte a zuglói polgármesterségét firtató kérdéseket, amivel azt sugallta, ő is elismeri, hogy az elmúlt 5 éves városvezetése sikertelen volt. Jelentősen rontottak az esélyein a körülötte kialakult sorozatos botrányok is: a zuglói parkolási botrány, a Karácsony-hangfelvétel, illetve a kispesti korrupciós ügyekről szóló felvételek.

Felidézi, hogy 2014-ben hat olyan fővárosi kerület volt, ahol nem a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltjei győztek. Ezek közül legalább kettőt - a XX. és a XXIII. kerületet - elveszthet az ellenzék - áll az elemzésben. Az ellenzék hét olyan kerületet szokott megnevezni, ahol jelenleg kormánypárti polgármester van, de éreznek esélyt arra, hogy az ő jelöltjük győzzön októberben. Ugyanakkor az elemzés megítélése alapján még ha a billegőnek számító kerületek többségét megnyernék, akkor sem lenne meg a többségük a Fővárosi Közgyűlésben, vagyis az 1 749 734 népességű Budapest lakosságának felét nem érné el az általuk irányított kerületek lakossága. A XXI. Század Intézet szakértői becslése szerint így "jó eséllyel a Fővárosi Közgyűlés is kormánypárti többségű marad" - olvasható a dokumentumban.

Mindez annak köszönhető, hogy az úgynevezett inkumbens hatás a regnáló polgármestereket erősíti, a hivatalban lévő kormánypárti polgármesterek támogatottsága magasabb a Fidesz-KDNP támogatottságánál - tartalmazza az elemzés.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!