2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Vona lemond, megvannak a Jobbik alelnökei

2016. május 29., vasárnap 19:55, frissítve: hétfő 15:17

Átvitte az akaratát a Jobbik belső ellenzékén Vona Gábor, maradt a párt élén, és alelnökjelöltjeit is megszavazták a tisztújító kongresszuson. Programbeszédében számos változást jelentett be. Több feladatot alsóbb szintekre delegálna: szakmai testületek jönnek létre, amelyeknek döntési jogkörük és felelősségük lesz. A frakció vezetését az őszi ülésszaktól Volner Jánosnak adja át, aki egyébként Vona Gábor után a második legnépszerűbb politikus a pártban.

Zárt ajtók mögött kezdődött a Jobbik 14. kongresszusa. A párt tagsága felbolydult, mióta Vona Gábor bejelentette, hogy élve elnöki vétójával, meg fogja akadályozni a Novák Előd nevével fémjelzett, radikálisnak tartott szárny újraindulását az alelnökségért.

„Méltósággal elfogadom azt, hogy nem szólalhatok fel ma, és, hogy nem is kerülök föl a szavazólapra” – mondta Novák Előd, aki még leváltása előtt üzent Vona Gábornak és kompromisszumos megoldásban bízott. „Meggyőződésem is, hogy születhet ma egy olyan kompromisszumos megoldás, ami egy kicsit talán közelebb viheti a tagságot is, a felbolydult tagságot is a megbékéléshez. Illetve talán ennek köszönhetően a jövőben nem egyetlen személy dönthet a Jobbikban minden kérdésben. Én bízom benne, hogy Vona Gábor is figyelembe fogja venni a jelölések rendkívül magas számát” – bizakodott még a kongresszus előtt Novák Előd.

Előbb az elnökségért egyedüliként induló pártelnökről szavaztak, őt a voksok 81 százalékával választották újabb két évre pártelnöknek. Vona Gábor pedig a képviselők előtt bejelentette, hogy a frakcióvezetést átadja Volner Jánosnak.

„Mivel az elkövetkező két évben én elsősorban az elnöki munkámra kívánok koncentrálni, illetve a kormányzati felkészülésre, a választási győzelemre, ezért a frakcióvezetéssel járó munkát nem fogom tudni vállalni. A szeptemberi, őszi ülésszak kezdetén a frakcióvezetői feladatot, felelősséget szeretném átadni Volner Jánosnak, hiszen ő eddig is általános frakcióvezető-helyettesként dolgozott mellettem, és a jelölések aránya is azt bizonyítja, hogy a pártban, a mi közösségünkben megvan iránta a bizalom, hogy ezt a tisztséget jól lássa el” – mondta Vona Gábor.

Vona Gábor a tisztújítás végén új vezetéssel állt a sajtó elé: Fülöp Erik, Janiczak Dávid, Sneider Tamás, Toroczkai László, Volner János és Z. Kárpát Dániel vezetésével új korszak is indul a pártelnök szerint. „Elindulunk egy úton, amelynek – ahogy mondtam – a 2018-as választási győzelem a célja. Azzal, hogy korszakhatárhoz értünk a mai napon, ezzel egyébként le is zárult egy korszak. A mai napon én azt gondolom, hogy a Jobbik egy nemzeti néppárttá vált” – szögezte le a pártelnök.

Vona Gábor hozzátette: jelenleg csak a Jobbiknak van esélye leváltani a Fideszt. „A magyar társadalom némán üvölt a változásért. Nekünk lényegében nem is a Fideszt kell megverni, hanem saját magunkat legyőzni. A Fidesz az már lenullázta magát. Ne higgyünk a közvélemény-kutatásoknak, csalóka. Ugyanis a Fidesz ereje nem a Fidesz erejéből fakad. Az a mi gyengeségünk. Abban a pillanatban, ha meg tudjuk mutatni az erőnket, hogy hittel tudunk egy erős alternatívát felmutatni, abban a pillanatban a társadalom is látni fogja, hogy valójában a Fidesz nem is erős” – fogalmazott a pártelnök.

Kovács Bélázással reagált a Jobbik tisztújítására is a Fidesz-frakció. A kormánypárt közleménye szerint a párt hiába hívja magát nemzetinek, amikor a kémügybe keveredett EP-képviselő ügyét még nem tisztázták. A Fidesz szerint Vona Gábor elismerte, hogy a Jobbik rosszul működik, amikor arról beszélt: a párt jó szervezettséggel megnyerheti a 2018-as választást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!