2021. 09. 18. Szombat Diána napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - műsorvezető: Bayer Zsolt (benne 20-kor hírek)

Következik:

Hírek 21:00

Belföld

Von der Leyen: A helyreállítási alap nem csak egy egyszerű segélycsomag

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válságot ellensúlyozó helyreállítási alap nem csak egy egyszerű segélycsomag, hanem olyan eszköz lehet az Európai Unió kezében, amely segíti az innovációt és a kutatást, és a jövő technológiájába ruház be - jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán az Európai Parlament pénteki uniós csúcsot előkészítő plenáris vitájában.

Hangoztatta, hogy a helyreállítási alapról szóló előterjesztés kiegyensúlyozott javaslat a bizottság részéről, amely elsősorban azokon segít, akiket leginkább sújtott a válság, de azokon is, akiket közvetetten érintett a beszállítási láncok megszakadása, a munkanélküliség. Amennyiben sikerül jól végrehajtani, akkor nemcsak az uniós belső piac áll talpra újra, hanem az EU versenyképessége is megerősödik, továbbá az unióban felgyorsul a már réges-rég szükséges korszerűsödés.

"Nem hátrafelé, hanem egy olyan megújuló gazdaság irányba kell haladni, amely erősebbé és ellenállóbbá teszi gazdaságainkat a válság után" - hangsúlyozta Ursula von der Leyen.

Kiemelte továbbá, hogy az alap az egyes generációk között is egységet hoz létre, mivel segíthet biztos otthont teremteni a jövő nemzedéke számara. Hozzátette, hogy hatalmas beruházásra van szükség a kilábaláshoz a válságból, de az uniós eszköz segítségével egy fenntarthatóbb és digitálisabb jövőt lehet építeni, ami tovább erősíti az EU szerepét a globális politikában.

Szájer József, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának elnöke a vitához fűzött írásbeli felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy a helyreállítási alapról szóló végső döntésben érvényesíteni kell az alapszerződés célját, amely szerint az uniós finanszírozás a kohéziót, a szegényebb térségek, országok felzárkózását szolgálja.

"Igazságtalan, ha a szegények és a fegyelmezetten gazdálkodók pénzelik a gazdagokat és a fegyelmezetleneket. Magyarország egyszer s mindenkorra megtanulta saját példájából, hogy nem szabad eladósítani magát a jövő nemzedékek terhére" - hangsúlyozta.

Győri Enikő fideszes képviselő ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy a források elosztásában nem szabad hátrányosan kezelni azokat a tagállamokat, amelyek eredményesen kezelték a válságot. A többéves pénzügyi keretben szereplő szabályoknak és a helyreállítási alap elosztási feltételeinek tisztességeseknek kell lenniük. Hozzátette, hogy Magyarországot a válság felkészültebben érte, mint az unió tagállamainak többségét, mivel az elmúlt években a magyar kormány intézkedéseinek köszönhetően az ország kiemelkedő gazdasági teljesítményt ért el: a 2010-es 11 százalék körüli munkanélküliségi rátát 2019-re 3,4 százalékra sikerült csökkenteni, emellett folyamatosan nőtt a foglalkoztatottság, EU-átlag feletti, 5 százalék körüli gazdasági növekedéssel. Továbbá a válságkezelésben a magyar egészségügyi rendszer kiemelkedően teljesített, a kormány jól időzített gazdasági intézkedései a munkahelyek megőrzését célozzák.

Deutsch Tamás írásbeli felszólalásában azt hangsúlyozta: fontos hogy a helyreállítási csomag ne a közös agrárpolitika és a kohéziós politika rovására jöjjön létre, ne vonjon el újabb, Magyarország számára fontos agrár- és felzárkóztatási forrásokat. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi javaslatok érdemben nem módosítanak a gazdasági kilábaláshoz hosszú távon szintén segítséget nyújtó, 2021-2027 közötti költségvetésre vonatkozó februári javaslaton, amely így továbbra is igazságtalan pénzelosztást eredményezne.

"Hazánk egy fair, igazságos megoldást támogat" - emelte ki.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Pécsi Pride

A helyszínen van tudósítónk Szilágyi Jenő. 2021. szeptember 18.

Hazugság, hogy a kormány elüldözte Budapestről a CEU-t

Ezt Orbán Viktor írta a Szamizdat nevet viselő hírlevelében, amit magyar és nemzetközi körben is terjesztenek. 2021. szeptember 18.

Wintermantel Zsolt: A Blaha Lujza tér már rég elkészülhetett volna

Karácsony Gergelyék nagyjából egy évig nem csináltak semmit, pedig a pandémia időszaka alatt kisebb dugókat okoztak volna a munkálatok. 2021. szeptember 18.

Legfrisebb híreink

Karácsony Gergely hallgat

Egyetlen szót sem tudott mondani Karácsony Gergely a Mediaworks Hírcentrumának arra a kérdésre, hogy milyen tanácsokat adott politikai tanácsadóként Gyurcsány Ferencnek az őszödi beszéddel kapcsolatban.

Műsorok

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.

Publi Cafe - ajánló

A hétköznaponként jelentkező Publi Cafe politológusok és publicisták segítségével vizsgálja politika és a média szerepét. 20 óra 5 perctől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!