2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Belföld

Von der Leyen: A helyreállítási alap nem csak egy egyszerű segélycsomag

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válságot ellensúlyozó helyreállítási alap nem csak egy egyszerű segélycsomag, hanem olyan eszköz lehet az Európai Unió kezében, amely segíti az innovációt és a kutatást, és a jövő technológiájába ruház be - jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán az Európai Parlament pénteki uniós csúcsot előkészítő plenáris vitájában.

  • Von der Leyen: A helyreállítási alap nem csak egy egyszerű segélycsomag

Hangoztatta, hogy a helyreállítási alapról szóló előterjesztés kiegyensúlyozott javaslat a bizottság részéről, amely elsősorban azokon segít, akiket leginkább sújtott a válság, de azokon is, akiket közvetetten érintett a beszállítási láncok megszakadása, a munkanélküliség. Amennyiben sikerül jól végrehajtani, akkor nemcsak az uniós belső piac áll talpra újra, hanem az EU versenyképessége is megerősödik, továbbá az unióban felgyorsul a már réges-rég szükséges korszerűsödés.

"Nem hátrafelé, hanem egy olyan megújuló gazdaság irányba kell haladni, amely erősebbé és ellenállóbbá teszi gazdaságainkat a válság után" - hangsúlyozta Ursula von der Leyen.

Kiemelte továbbá, hogy az alap az egyes generációk között is egységet hoz létre, mivel segíthet biztos otthont teremteni a jövő nemzedéke számara. Hozzátette, hogy hatalmas beruházásra van szükség a kilábaláshoz a válságból, de az uniós eszköz segítségével egy fenntarthatóbb és digitálisabb jövőt lehet építeni, ami tovább erősíti az EU szerepét a globális politikában.

Szájer József, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának elnöke a vitához fűzött írásbeli felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy a helyreállítási alapról szóló végső döntésben érvényesíteni kell az alapszerződés célját, amely szerint az uniós finanszírozás a kohéziót, a szegényebb térségek, országok felzárkózását szolgálja.

"Igazságtalan, ha a szegények és a fegyelmezetten gazdálkodók pénzelik a gazdagokat és a fegyelmezetleneket. Magyarország egyszer s mindenkorra megtanulta saját példájából, hogy nem szabad eladósítani magát a jövő nemzedékek terhére" - hangsúlyozta.

Győri Enikő fideszes képviselő ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy a források elosztásában nem szabad hátrányosan kezelni azokat a tagállamokat, amelyek eredményesen kezelték a válságot. A többéves pénzügyi keretben szereplő szabályoknak és a helyreállítási alap elosztási feltételeinek tisztességeseknek kell lenniük. Hozzátette, hogy Magyarországot a válság felkészültebben érte, mint az unió tagállamainak többségét, mivel az elmúlt években a magyar kormány intézkedéseinek köszönhetően az ország kiemelkedő gazdasági teljesítményt ért el: a 2010-es 11 százalék körüli munkanélküliségi rátát 2019-re 3,4 százalékra sikerült csökkenteni, emellett folyamatosan nőtt a foglalkoztatottság, EU-átlag feletti, 5 százalék körüli gazdasági növekedéssel. Továbbá a válságkezelésben a magyar egészségügyi rendszer kiemelkedően teljesített, a kormány jól időzített gazdasági intézkedései a munkahelyek megőrzését célozzák.

Deutsch Tamás írásbeli felszólalásában azt hangsúlyozta: fontos hogy a helyreállítási csomag ne a közös agrárpolitika és a kohéziós politika rovására jöjjön létre, ne vonjon el újabb, Magyarország számára fontos agrár- és felzárkóztatási forrásokat. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi javaslatok érdemben nem módosítanak a gazdasági kilábaláshoz hosszú távon szintén segítséget nyújtó, 2021-2027 közötti költségvetésre vonatkozó februári javaslaton, amely így továbbra is igazságtalan pénzelosztást eredményezne.

"Hazánk egy fair, igazságos megoldást támogat" - emelte ki.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Befogta a kritikusok száját Szoboszlai

Befogta a kritikusok száját Szoboszlai

Szalutált a szurkolók előtt a hosszabbításban szerzett gólja után Szoboszlai Dominik, aki eldöntötte a Sheffield United–Liverpool meccset szerda este a Premier League 15. fordulójában.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!