2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Volt, ahol a földön tálaltak a táborozó gyerekeknek

2015. július 7., kedd 17:40, frissítve: kedd 17:48

Eddig már egymillió forint bírságot szabott ki tizenegy nyári gyerektábor üzemeltetőjére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Leginkább azért, mert lejárt szavatosságú élelmiszert találtak a konyhán. Százötvenöt gyerektábort ellenőriztek, a vizsgálatokat a nyár végéig folytatják.

A legnépszerűbbek idén a sport-, a kaland és a kézművestáborok. Az árak tavalyhoz képest alig változtak: egy egyhetes napközis tábor átlagosan 18-20 ezer forintba kerül, egy bentlakásos 30-35 ezer forintba. „Az idei évben megjelentek az úgynevezett extrém táborok, amelyeket valamilyen különleges, nem feltétlenül a táborozáshoz köthető témában indítanak. Ilyen például a rúdtánc gyerekeknek, a katonai lövészet, a makettezés tábor vagy éppen a paleóéletmód” – mondta a Hír TV-nek Tóth Béla, a Táborfigyelő.hu ügyvezetője.

A táborokat a hatóságok is ellenőrzik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az elmúlt két hétben százötvenöt táborban vizsgálta az ételt, a konyhák tisztaságát, a higiénés állapotokat. Kisebb hiányosságokat a táborok húsz százalékában, nagyobbakat összesen tizenkét táborban tapasztaltak.

„Volt olyan eset, hogy egy vendéglátóhelynek az udvarán, földön próbáltak tálalni a gyerekeknek. Természetesen tudjuk, hogy nagyon divatosak mostanában a nomád, illetve a kicsit korábbi időkre mutató táborok, azért ez mégsem megengedhető. Valamint az sem, hogy a konyhában a mosogatóhelyiségekben az edényeket mosatlanul hagyják másnapra, és úgy tálalják fel az élelmiszereket, amire szintén volt példa” – árulta el Pleva György, a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

A Nébih eddig összesen egymillió forint bírságot szabott ki, és elkobzott 43 kilogramm élelmiszert. Az ellenőrzések folyamatosak egész nyáron. „A hiányosságtól függően a hatóság korlátozhatja a tábor tevékenységét, valamint felfüggesztheti az étkeztetést is. Azt el kell mondanom, hogy mi mindent megteszünk, hogy a szülők élelmiszer-biztonsági szempontból biztonságban tudhassák a gyermekeiket” – közölte Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeleti államtitkár.

A biztonság érdekében a szakemberek azt tanácsolják a szülőknek, hogy csak jogilag is rendezetten működő táborokba vigyék gyermekeiket, azaz a szervezőkkel lehessen megállapodást kötni, amelyben ne csak az szerepeljen, hogy mennyibe kerül a tábor és milyen programok lesznek – akár rossz idő esetén is –, hanem az is, hogy hány pedagógus vagy más szakember jut egy gyerekre.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!