2020. július 16.,
csütörtök, Valter napja

Völner: A büntetés-végrehajtási intézetek felkészültek a járványra

MTI

2020. május 7., csütörtök 10:22

A büntetés-végrehajtási intézetek felkészültek a járványhelyzetre, valamennyi intézményt fertőtlenítették - mondta az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Völner Pált azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a Magyar Helsinki Bizottság április elején a koronavírus-járványra hivatkozva levélben kérte az alapvető jogok biztosát, hogy kezdeményezze a büntetés-végrehajtási intézetek zsúfoltságának csökkentését.

Az államtitkár hangsúlyozta: légből kapott állítás, hogy a koronavírus miatt a rabok veszélyeztetett vagy veszélyeztetettebb helyzetben vannak, mint a társadalom többi tagja. Ha lehet valahol izolációt és védettséget biztosítani, akkor azok a büntetés-végrehajtási intézetek - fűzte hozzá.

Azt, hogy jelenleg Magyarországon mennyien vannak börtönben, a büntetőjog, a nyomozás hatékonysága és a független bírósági ítélet szabja meg - mondta, megjegyezve, hogy az erről való döntést nem kell nem kormányzati szervezetekre (NGO-kra) bízni. Völner Pál közölte, a Magyar Helsinki Bizottság úgy érzi, hogy az állam mindhárom hatalmi ágában "osztó" szerepe van: meg akarja mondani a törvényalkotásnak, milyen törvényeket alkosson, a bíróknak, hogy milyen ítéleteket hozzanak, és a büntetés-végrehajtásnál megszabná, hogy ki mennyi időre - vagy esetenként egyáltalán ne - vonuljon börtönbe.

 

MTI