2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Vizsgálják a kispesti telekeladásokat

Kispesten reális a 2000Ft-os négyzetméterár Gajda Péter polgármester szerint. Tavaly februárban adott el egy 9 ezer négyzetméteres területet a kispesti önkormányzat. Jóval a piaci ár alatt, négyzetméterenként 2 ezer forintért. Ezt a telekeladást is vizsgálja a kispesti antikorrupciós és tényfeltáró vizsgálóbizottság.

  • Vizsgálják a kispesti telekeladásokat

Felfokozott hangulatban telt a kispesti antikorrupciós és tényfeltáró vizsgálóbizottság második ülése. Ferenczi István az LMP-s képviselője szerint olyan mintha néhány bizottsági tag szándékosan akadályozná a munkát.

„Riporter:Mennyire tud hatékony lenni ez a bizottság?

Ferenczi István: Szerintem hatékony olyan értelemen, hogy csak eljutunk a határozatokig csak meghozzuk azokat határozatokat kikértük a releváns adatok tömegét amiket megjelöltünk, olyan értelemben nem hatékony, hogy az időnek a hetvenöt százaléka az én értelmezésemben ügyrendi gáncsoskodással megy el.”

Az ülés témája volt az önkormányzat tavaly februári telekügylete is. Akkor egy 9 ezer négyzetméteres területet

jóval a piaci ár alatt, négyzetméterenként 2 ezer forintért adott el a kerületvezetés. Így a másfél focipályányi területért összesen 18 és fél millió forintot kaptak.

Korábban Dodity Gabriella Fideszes önkormányzati képviselő tett közzé egy facebook posztot amiben arról írt, hogy az önkormányzat részéről ugyanaz az ügyvéd ellenjegyezte az üzletet, aki Guzmics Zsombor az építéshatósági iroda vezetőjének telkét is ellátta kézjegyével. Az ügyvéd pedig a Lackner-ügyet vizsgáló tényfeltáró bizottság tagja is egyben.

Az említett ügyvéd Ábelné dr. Juhász Mária, azzal védekezett a bizottságban, hogy a szerződés hátteréhez neki semmi köze. A telket egyébként a miszter 40 százaléknak is nevezett kispesti vagyonkezelő vezetője, Kránitz Krisztiánnak az ügyvédje vette meg.

A kispesti korrupciós botrány Hír TV által nyilvánosságra hozott hangfelvételén Krániczot a polgármester embereként említik.

Gajda Péter az ügyletet csak annyival kommentálta, hogy a vevő azóta elállt a vásárlástól. És a 2000 FT-os négyzetéter ár szerinte teljesen reális.

"Gajda Péter: Nem értékesítette ebben az estben sem az önkormányzat értéken alul a telket de azt tudom mondani, hogy a jövőben is most már ennek tükrében is továbbra is rekreációs területként kívánjuk tartani ezt a telket és az önkormányzati birtokon belül.

Riporter: Tehát 2000 FT négyzetméterár Kispesten ön szerint egy reális egy érték?

Gajda Péter: Ez egy közművesítetlen terület volt amely rekreációs területen működik jelenleg is."

A Fidesz önkormányzati képviselőjének azt mondta: erősen kétséges a vizsgálóbizottság hatékonysága

"A dolog érdekessége ugyanúgy, ahogy Guzmics Zsombortól is láttuk, hogy január 1-től ez építési telekké vált így lakásokat is ellehet rajta helyezni nyilván így sokkal nagyobb lett az értéke az ingatlannak. Itt az ügyvédnő aki ellen jegyezte ezt a szerződést már elmondta, hogy több oldalas anyagot olvasott fel nekünk, hogy neki semmi köze nincs a szerződések hátteréhez, csak mint jogi ellenjegyző látta el kézjegyével ezt a szerződést”

- mondta Dódity Gabriella, a Fidesz XIX. kerületének önkormányzati képviselője. 

A kispesti antikorrupciós és tényfeltáró vizsgálóbizottság munkája két hét múlva az érintettek meghallgatásával folytatódik.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!