2024. 09. 29. Vasárnap Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Kísértet Lublón

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Vitályos Eszter: Magyarország az élen fog járni az árvízkárok helyreállításában

A magyarok mindent meg tudnak oldani, Magyarország az élen fog járni az árvíz utáni károk mielőbbi helyreállításában - mondta a kormányszóvivő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

  • Vitályos Eszter: Magyarország az élen fog járni az árvízkárok helyreállításában

Vitályos Eszter az árvízi védekezést értékelve hangsúlyozta, az érintett önkormányzatok minden segítséget megkaptak, amire szükségük volt, a települések és az önkéntesek időben elkezdték a munkát, és az állami felkészülés is gyorsan történt.

Jelezte, hogy a következő napok, hetek feladata a kárfelmérés, a biztosítási ügyek rendezése lesz.

Még mindig nagyon sok olyan terület van, ahova beszorult a víz - mondta, példaként említve, hogy csütörtökön a választókörzetéhez tartozó Budakalász azon részein járt, ahol bár szivattyúznak, az emberek csak kenuval, gumicsizmában tudják megközelíteni a házaikat.

A kormányszóvivő arra kérdésre, jut-e Magyarországnak pénz a kárelhárításhoz az Európai Unió költségvetéséből, azt válaszolta, meglátják, mi lesz, és Orbán Viktor kormányfőt idézte, aki a napokban azt mondta,

ezek a brüsszeli hozzájárulások általában olyanok, mint a kutya vacsorája, vagy van, vagy nincs.

Vitályos Eszter kiemelte, a magyarországi árvízvédelmi beruházások bizonyítottak: az elmúlt 10-13 évben kifejezetten árvízvédelemre fordított 150 milliárd forintból épített mobilgátak, védelmi rendszerek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a mostani árvíznél már ne kelljen annyit "homokzsákolni".

A Visegrádon debütált mobilgátnak köszönhetően 200 ezer homokzsák megtöltését spórolhatták meg a védekezők, Nagymaroson kiválóan vizsgázott az 50 ezer darabból álló mobilgátrendszer, Szentendrén jól működött az először 2013-ban felállított mobilgát - sorolta.

Vitályos Eszter óriási segítségként értékelte, hogy a védekezést helyben a település polgármestere, vízügyi szakember és katasztrófavédelmi összekötő együtt irányította.

A kormányszóvivő a hullámtérben történő építkezésre, azon belül a Római-part árvízi védelmére vonatkozó kérdésre úgy ragált, hogy

elsősorban a főpolgármester csapatának feladata dűlőre jutni, miként, milyen körülmények között építenek vagy sem mobilgátat.

Szentendrének, Leányfalunak is van olyan része, ahol az ott élők tudják, mire lehet számítani, és az árvízhelyzet előtt jó pár nappal elkezdik értékeik kimentését - jegyezte meg.

Hozzátette, vannak házak, amelyeket cölöpökre építenek, magasítanak, senkit nem ér váratlanul egy ilyen helyzet, de természetesen az állam, illetve az önkormányzatok is igyekeznek megadni minden segítséget a károk mérsékléséhez.

Vitályos Eszter a középtávon szükséges árvízvédelmi intézkedésekről, fejlesztésekről szóló, vízügyi szakemberek javaslatai alapján készülő akciótervre vonatkozó kérdésre azt mondta, felülvizsgálat alatt van a Kvassay Jenő-terv, az hamarosan a kormány elé kerül, akkor tudnak többet mondani róla.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Hol vannak a női jogvédők?

Hol vannak a női jogvédők?

Sokatmondó, hogy a női jogvédő szervezetek hallgatnak Magyar Péter legújabb botrányával kapcsolatban. Erre mutatott rá a XXI. század intézet vezető elemzője. Halkó Petra emlékeztet: már a második nő állítja azt, hogy a politikus agresszíven és erőszakosan bánt vele.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kunhalmi Ánes kiszállt, új utakat keres + videó

Kunhalmi Ánes kiszállt, új utakat keres + videó

Nem indul az MSZP elnöki pozíciójáért Kunhalmi Ágnes, a párt egykori társelnöke. Komjáthi Imre viszont versenybe száll, aki szerint többen kritizálták az irányítási rendszert ezért térnek vissza arra, hogy csak egy elnöke legyen a pártnak.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!