2020. június 5.,
péntek, Fatime napja

Villámárvizek öntötték el Észak-Magyarországot

2019. június 24., hétfő 13:33

Embereket is kellett menteni a vasárnap lezúdult villámárvizek miatt. Észak-Magyarországon a vasárnap lehullott csapadék miatt több település is víz alá került. A Borsod megyei tűzoltóknak 150 helyen kellett beavatkozniuk.

Bejárta az internetet vasárnap az a drónos felvétel, amelyen Egerszólát víz alatt van. Upponyban combig ért a víz, és Sajószentpéteren is végigsöpört az áradat. Egy hét alatt kétszer öntötte el Észak-Magyarországot a villámárvíz. A Borsod megyei katasztrófavédőket 150 helyre riasztották. 

Dojcsák Dávid, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta, a miskolci hivatásos tűzoltók Sajószentpéteren egy embernek segítettek távozni a házából, amelyben nagy mennyiségű víz gyülemlett fel. Hejőkeresztúron négy sátorozó rekedt a viharban, a Nyéki-tó egyik szigetén, őket a miskolci és a szerencsi hivatásos tűzoltók mentették ki. Parasznyán egy ingatlanból 10, míg Alsóvadászon négy lakóházból 12 embernek kellett ideiglenesen távozni a villámárvíz miatt.

Gumicsizmában tud csak bejutni a házába egy borsodbótai férfi. Az ingatlan alsó szintje többszöri szivattyúzás után is víz alatt van.

Horváth Richárd elmondta:  Elöntötte a lakást a víz, kis és nagygépek kárba mentek. Háromszor szivattyúztuk ki a vizet, de még mindig jön fel a víz.

A legtöbb helyen az alsó szinteken okozott kárt a víz.

Ládi Sándor úgy fogalmazott: Ez egy pincelak, egy kazánház. Itt ez tele van vízzel. Ott hátul úgyszintén, ott is van egy ilyen pincerész, az is tele van vízzel, ott is minden tönkrement.

Egy upponyi férfinak is áll a víz a házában. Upponyban az esőzés miatt kiöntött patak megtörte a hidat, és befolyt a házakba. A tűzoltók hétfőn is egész nap a károk elhárításán dolgoznak Észak-Magyarországon.

HírTV