2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Belföld

Világszínvonalú egyetemekre van szükségünk

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint Magyarország végleg lemarad a versenyben, ha kiemelkedő tudósai és tehetséges diákjai külföldre mennek kutatni, vagy tanulni. Pálinkás József erről a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitóján beszélt. Klinghammer István felsőoktatási államtitkár pedig bejelentette, hogy ősszel a kormány az egyetemek és a főiskolák finanszírozásának módosítására tesz majd javaslatot.

Nemzetközi hírnévre pályázik a Szegedi Tudományegyetem – mondta tanévnyitó beszédében a rektor. „Számos végzettünk igazolja vissza, hogy a Szegedi Tudományegyetemen szerzett diplomavégzettség jó belépő nemcsak a munkaerőpiacra, hanem egyáltalán, nemzetközileg is versenyképes végzettségeket tudunk adni” – fogalmazott Szabó Gábor.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke az agyelszívás veszélyeire hívta fel a figyelmet. Pálinkás József szerint Magyarország végleg lemarad a versenyben, ha kiemelkedő tudósai és tehetséges diákjai külföldre mennek kutatni, vagy tanulni.

„Világszínvonalú egyetemekre van szükségünk! Csakhogy ez lehetetlen az egyetem, a gazdaság, a politika és a társadalom szereplőinek kölcsönös bizalmon alapuló, felelős együttműködése nélkül. Mert az államvezetés önmagában nem tud létrehozni egyetlen világszínvonalú egyetemet sem. Mint ahogyan jelen körülményeink között egyik egyetemünk sem tud állami finanszírozás nélkül a világban elismertté válni. És még együtt is kevesek az egész társadalom bizalma és támogatása nélkül” – mondta Pálinkás József.

A területért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a kormány folytatja a felsőoktatás átalakítását. „Őszre egy törvényváltoztatással, -módosítással állunk elő, ami a felsőoktatást szolgálja, és ebben az irányban a finanszírozást is módosítja. De úgy állunk elő, hogy közben megmondjuk, mit változtatunk. Hozzáteszem, változtatnunk kell az elosztáson, hogy milyen célra mit adunk. Ezt most nem szeretném lelőni, mert ez még vita tárgyát képezi, de azt mondhatom, hogy konszenzussal kell előállni, tehát nem vezényszóval, hanem a felsőoktatás résztvevőivel együtt kialakított véleménnyel” – mondta Klinghammer István felsőoktatási államtitkár.

A rektori konferencia elnöke üdvözölte a kormányzat együttműködési szándékát. „A stratégia még mindig nincs kidolgozva, nyilván ez a szeptember nagy feladata, de együtt a kormányzattal a felsőoktatás szereplői, a piac szereplői, illetőleg a minőségbiztosítás szereplői – a megfelelő tudományos, illetőleg az akkreditációs bizottságon keresztül – mind ott vannak a stratégia készítésénél, tehát nagy reményünk van arra, hogy végre nyugvópontra jut ez a vita, ami a felsőoktatás hivatását, jövőjét és funkcióját illetően zajlik” – mondta Mezey Barna.

Szeptembertől 72 ezer elsőéves hallgató kezdheti meg felsőfokú tanulmányait, közülük több mint hatezren a Szegedi Tudományegyetemen.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!