2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Belföld

Világgazdaság: Egyre több végzős hallgató él a nyelvvizsgamentességgel

Magyarországon körülbelül 75 ezer felsőoktatási oklevél ragadt bent a nyelvvizsga hiánya miatt, ezekből azonban a Világgazdaság által megkérdezett felsőoktatási intézményekben már több mint 13 ezret vehettek át a hallgatók a gazdaságvédelmi akcióterv keretében bejelentett nyelvvizsgamentesség óta.

  • Világgazdaság: Egyre több végzős hallgató él a nyelvvizsgamentességgel

 

A gazdasági napilap pénteki számában megjelent cikk ismerteti, hogy a legtöbb diploma a bölcsészi és a gazdálkodási területeken ragadt benn a nyelvvizsga hiánya miatt, de éppen ezeken a területeken tanul a legtöbb hallgató is - közölte a Világgazdaság megkeresésére a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). A HÖOK éppen ezért nagy segítségnek tartja a nyelvvizsgamentes diplomaátvétel bevezetését az idén végző hallgatóknak, mert a tavasszal volt két-három hónap, amikor nem volt mód nyelvvizsgázni. A HÖOK szerint a döntés kifejezetten a társadalomtudományi és pedagógusi területen végzők diplomaszerzését könnyíti meg. Az Oktatási Hivatal októberre ígért statisztikát a ki nem osztott diplomákról.

Azt, hogy a nyelvvizsgamentesség miatt a gazdaságvédelmi akcióterv munkahelyteremtési programjában 75 ezer diák mentesülhet a nyelvvizsga-kötelezettség alól, még április elején jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Az intézkedés a doktori képzések kivételével minden képzési formára vonatkozik, tehát a korábbi főiskolai és egyetemi, az alap-, mester-, osztatlan és felsőoktatási szakképzésekre is, a finanszírozási formától (ösztöndíjas vagy önköltséges) függetlenül.

A Világgazdaság által megkérdezett felsőoktatási intézményeknél több mint 13 ezerre tehető azoknak a száma, akik jelentkeztek az okleveleikért. A Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) például 3600-an, ez az összes át nem vett diploma csaknem 60 százaléka a Jancsik Andrástól, a BGE oktatási rektorhelyettesétől kapott válasz szerint. Az egyetemen folyamatosan adják ki a diplomákat, június elején már 1600 fölött tartottak, ebből közel 1500 diplomát alapképzésben szerezték.

A Budapesti Corvinus Egyetemen a legnagyobb roham - 600 igényléssel - a hivatalos bejelentés utáni első két napon volt, június elejéig 1619 kérelem érkezett, és az egyetem becslése szerint összesen mintegy kétezer várható. Már 511 kérelmező át is vette a diplomáját.

Legkevesebb diploma az Állatorvostudományi Egyetemen ragadt benn. Sótonyi Péter, az intézmény rektora azt mondta, hogy csak két hallgatónak kellett kiadniuk oklevelet, egy 2004-ben végzett alkalmazott zoológusnak és egy 2019-ben végzett állatorvosnak.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!