2021. január 17.,
vasárnap, Antal, Antónia napja

Vidéken is elindult a tesztelés

2020. november 23., hétfő 21:50

Vidéken is megkezdték az oktatási intézmények dolgozóinak tesztelését. A mintavételezés a legtöbb helyen gördülékenyen zajlott, a pedagógusok zöme várta és hasznosnak tartott az intézkedést.

Zala megyében tíz településen indult el hétfőn a bölcsődei, óvodai és általános iskolai dolgozók koronavírus-tesztelése. Az egy hét alatt 20 tesztelőcsoport végzi el a mintavételt több ezer pedagóguson.

"Az egész megyében közel 5000 bölcsődei, óvodai és általános iskolai pedagógus tesztelését fogjuk elvégezni. Zala megyében 98 településen 361 helyszínen folyik egy héten át a tesztelő munka. A mai napon 10 településen indultunk el 700 munkavállalót tesztelünk"

- mondta Dr. Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja. 

Siófokon is megkezdődött a munka. Ebben az általános iskolában 25 tanárt teszteltek le.

"A pedagógusok zöme jónak tartja, hasznosnak, annál is inkább, mert megnyugszanak afelől, hogy ők egészségesek, nem fertőzőek, és hát továbbra is tudják a tevékenységüket folytatni"

- fogalmazott a siófoki Széchenyi István Általános Iskola igazgatója, Vincze Judit.

Teszteltek a pécsi iskolákban is. A munkát két orvostanhallgató és egy adminisztrátor végezte.

"Rendkívüli helyzetben vagyunk pedagógusok, hogy adódik ez a lehetőség, aki él vele, él vele, szerintem ez egy nagyon jó megoldás számunkra, így, hogy elég sokan vagyunk már érintettek"

- mesélte a Koch Valéria Iskolaközpont angoltanára, Hüse Rita.

A pécsi iskolában úgy osztották be a tanárokat, hogy a mintavétel nem zavarja az oktatást. Egy tanár körülbelül 5 perc alatt végzett.

"Iskolánkba közel 900 tanuló jár, tantestület létszáma közel száz fő, önkéntes alapon a tanárok közül 70-en jelentkeztek a mai tesztelésre és a tanítást közvetlenül segítő kollégákat is ide soroltuk, ők mindennapi kapcsolatban vannak diákokkal, pedagógusokkal"

- mondta a Koch Valéria Iskolaközpont intézményvezetője, Amreinné Pesti Ágnes.

Akinek pozitív a tesztje, annak értesítenie kell háziorvosát, és 10 napos karanténba kell vonulnia.

HírTV