2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Vesztegetésért három év a természetvédők elnökének

,

2015. február 16., hétfő 15:05, frissítve: hétfő 15:14

Vesztegetés miatt első fokon három év börtönre ítélték a Tiszántúli Természetvédők Társulatának elnökét. Zsák Ferenc 2011-ben próbálta megakadályozni a győri Audi-gyár bővítését, és a vád szerint csak kenőpénzért vonta volna vissza hatástanulmányát.

Három év börtönt szabott ki az első fokon eljáró Debreceni Törvényszék a Tiszántúli Természetvédők Társulatának elnökére. A bíróság bizonyítottnak találta, hogy Zsák Ferenc először harminc, majd kétszázmillió forintot kért a győri Auditól. Az autógyár néhány éve bővítésbe kezdett, az építkezés természetvédelmi területet is érintett. Az előírt környezethasználati engedélyt az Audi megkapta, de a Tiszántúli Természetvédők Társulata kétszer is fellebbezett. A jogorvoslati kérelmeket azonban Zsák Ferenc visszavonta, miután az Audi megígérte, hogy támogatásként megkapja a kért milliókat. A szerződést meg is kötötték, de a német autógyár a pénz átutalása helyett a hatóságokhoz fordult, és feljelentést tett.

A Törvényszék bizonyítékként vette figyelembe vette a vádlott bűnösségét igazoló, titokban készített hangfelvételeket, amelyekből a bíró idézett is az ítélethirdetésen. „És amíg itt azt mondják, hogy megvette a beruházó kilóra, azt nyugaton érdekalapú alkunak hívják, meg egyébként most már úgy gondolkozom, hogy ha nem lehet megmenteni, akkor érted, legalább a gesztenyémet kaparjam ki.”


A Tiszántúli Természetvédők Társulatának elnöke végig tagadta bűnösségét, de a bíróság szerint ellentmondó vallomásai megkérdőjelezik a szavahihetőségét. Az elsőfokú ítélet nem jogerős, a vádlott és védője felmentésért fellebbez.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!