2020. június 3.,
szerda, Klotild napja

Véradókampány

2019. július 5., péntek 13:15

"Van egy órád a nyáron? Neked csupán 60 perc, három embernek az élet." - Ezzel a szlogennel indított véradókampányt a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat. A szeptember 1-jéig tartó akcióra a zökkenőmentes vérellátás miatt van szükség.

Sorra érkeznek a segíteni akarók a zalaegerszegi vérellátóba. Fehér Ferenc sokszoros véradó. 

Évente két-három alkalommal jövök el vért adni. Igazából talán a legfontosabb az, hogy segíteni azoknak, akiknek szükségük van rá. Megtehetem, egészséges vagyok, rendszeresen sportolok, és remélem, hogy tudják is hasznosítani a véremet.

A nyári hónapokban különösen nagy szükség van a donorokra. A megfelelő vérellátás országos szinten napi 1600-1800 önkéntes megjelenésével biztosítható. Annak érdekében, hogy a kellő vérmennyiség a hosszabb szabadságolások idején is rendelkezésre álljon, kampányt indított a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat.

A tendencia az, hogy minden évben egy picivel csökken a megjelent véradók száma. Részben azért, mert külföldre mennek, nagyvárosokba költöznek a fiatalok a jobb munkalehetőség miatt, illetve elöregszik ugye Zala megye lakossága is aprófalvas település, úgyhogy a Vöröskereszt nagy nagy munkát fektet abba bele, hogy az a véradószám, amit eltervez, az meglegyen. 

- mondta Dancza Tímea, az Országos vérellátó szolgálat zalaegerszegi területi vérellátójának vezető főorvosa.

A kampányok többnyire sikerre vezetnek. Az állandó véradók mellett sok fiatal jelentkezik. Ezt egészítik ki a sürgősségi behívásokkal, így még soha nem fordult elő, hogy ne állt volna rendelkezésre a szükséges vérmennyiség.

HírTV