2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Belföld

Véradók világnapja – Magyarországon 300 ezer rendszeres véradót tartanak nyilván

Ma van véradók világnapja. A szakemberek szerint aki vért ad, az egyszerre három ember életének a megmentéséhez járul hozzá. Magyarországon 300 ezer rendszeres véradót tartanak nyilván.

  • Véradók világnapja – Magyarországon 300 ezer rendszeres véradót tartanak nyilván

Véradást tartottak a véradók világnapja alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahova stábunk is ellátogatott. Volt, aki életében először most adott vért, de akadt olyan is, aki minden évben többször próbál segíteni a bajbajutottakon.

„Volt katonaként fontosnak tartom, hogy mások egészségéhez hozzájáruljak bármivel, amivel tudok” – mondta az egyik véradó, Géczi Sándor.

„Úgy gondolom, hogy jó, ha segítünk az embereknek, mert mi is elvárnánk, ha olyan helyzetbe kerülnénk” – tette hozzá Bucsi Áron.

A Magyar Vöröskereszt főigazgatója hangsúlyozta: nagyon fontos a véradás népszerűsítése.

„A Magyar Vöröskereszt 1939 óta szervezi a véradásokat. Hatalmas hagyománya van annak, hogyan szólítsa meg az embereket olyan események szervezésével, mint akár ez a mai is. Azt gondolom, ha ilyen programokon keresztül tudjuk népszerűsíteni a véradást, akkor ezt a Magyar Vöröskereszt még hasonlóan hosszú ideig fent tudja tartani” – mutatott rá Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

Magyarországon 300 ezer rendszeres véradót tartanak nyilván.

„Ahhoz, hogy a betegeket teljes nyugalommal el tudjuk látni, hogy az életüket meg tudjuk menteni, 1600-1800 véradó megjelenésére számítunk. Ez nagyon nagy munkát jelent mindenkinek, akár a szervezőknek, akár a munkatársaknak, akik a vért leveszik és előállítják” – magyarázta Nemes-Nagy Zsuzsanna, a Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központ igazgató főorvosa.

A szakemberek szerint aki vért ad, az egyszerre három ember életének a megmentéséhez járul hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!