2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Belföld

Négyezer liter vérre van szükség naponta

A veszélyes vérhiány elkerülésére országos kampányt indít a Magyar Vöröskereszt és a Ments Életet Alapítvány is. Több ezer helyszínen: nagyvárosokban és fesztiválokon buzdítanak véradásra. Bár egyelőre sehol sincsenek működési zavarok, augusztusban van a legnagyobb szükség a véradókra. A rendszer zavartalan működéséhez ugyanis napi 8500 egységnyi, azaz négyezer liter vérre van szükség.

Mosolyog, beszélget, és rutinosan mozog a véradószékben Anikó. Már van tapasztalata: négy éve rendszeresen ad vért. „0 negatív a vértípusom, ami mindenkinek adható, és köztudottan elég nagy a vérhiány Magyarországon. És úgy gondoltam, hogyha ezzel is segíthetek bajba jutott embereken, adott esetben ha nekem is szükségem lenne rá egyszer, reméljük nem, akkor ez mindenképpen segítség” – mondta Ecseri Anikó. Volt, aki azonban most jött életében először a Vöröskereszt által szervezett budapesti véradásra. „Most jöttem először. Itt dolgozom. És arra gondoltam, hogy ha már közel is van, akkor segítek. Már valakinek hátha tudok segíteni” – fogalmazott Zeleszkó Zita.

A XVII. kerületi piac mellett kialakított véradó helyiségbe egész délelőtt mindössze 25-en tértek be. Feleannyian, mint máskor. A szervezők szerint ilyenkor, augusztusban van a legkevesebb véradó. „Kicsit elmarad ugyan az átlagtól, tekintettel a kánikulára, a melegebb időszakra, vagy szabadságon vannak a véradók, és ezért kevesebben jönnek nyáron” – nyilatkozta Maisztorovics Nóra, a Budapesti Vöröskereszt területi véradásszervezője. Ráadásul nem is mindenkitől tudnak vért venni, aki betér. Akár egy kullancscsípés, de már egy tetoválás vagy fülbevaló is akadály lehet.

A vészes vérhiány elkerülésére a Magyar Vöröskereszt és a Ments Életet Alapítvány is kampányt indított. Több ezer helyszínen: nagyvárosokban és rendezvényeken is szerveznek véradást. Egy ember egyszerre 4,5 deciliter vért adhat: ezzel három ember életét lehet megmenteni. „Körülbelül félmillió, 500 ezer véradásra lenne szükség egy évben. A véradók nehezebben aktivizálhatók. A 30-asokat, 40-eseket a legkönnyebb, a fiatalokat nehezebb megmozdítani. Tehát egy-egy kampány és akció alkalmával elmennek vért adni, de meg kell őket győzni arról, hogy az egyetlen gyógyszer, a vér, amit csak adni lehet, vásárolni nem, és ezt  csak önként és saját erőből és akaratból adhatják” – szögezte le Mikola József, a Ments Életet Közhasznú Alapítvány elnöke.

Az alapítvány elnöke szerint súlyos vérhiány egyelőre nincs az országban. A rendszer zavartalan működéséhez azonban napi 8500 egység, azaz négyezer liter vérre van szükség. A páciensektől levett vért nem csak életmentéskor, és a kórházakban hasznosítják. A vérplazmából például – ami fagyasztva akár egy évig is eláll – gyógyszereket készítenek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!