2021. április 14.,
szerda, Tibor napja

Věra Jourová előtt a Heti TV ügye

Magyar Nemzet

2021. március 2., kedd 16:42

Bizonytalan helyzetbe került az a Heti TV, miután tavaly decemberben Budapest VII. kerületének DK-s vezetése felmondta az Európa egyetlen zsidó televíziójával kötött ingatlanhasználati szerződését – írta közösségi oldalán Járóka Lívia kedden. Az Európai Parlament fideszes alelnöke szerint nem tudni folytathatja-e tevékenységét a csatorna Erzsébetvárosban, amely Európa virágzó zsidónegyede volt a második világháború előtt, s napjainkban is fontos és meghatározó színtere az európai zsidóságnak.

Járóka Lívia az ügy mielőbbi rendezésének érdekében levélben arra kérte Věra Jourová, uniós átláthatósági biztost, vizsgálja ki az ügyet. A levelét a közösségi oldalán is megosztó EP-képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a kerület polgármestere, Niedermüller Péter a 100 Tagú Cigányzenekarral kötött szerződését is megszüntette. – Alapvetően ugyanabból az épületből szorították ki őket, mint a Heti TV-t – fejtette ki. Hozzátette: A zenekarnak sikerült új helyet találnia Budafokon, ahol megtiszteltetés volt a helyi önkormányzatnak a zenekar befogadása.

– Budapest kulturális és etnikai szempontból is sokszínű és élénk város.

Azonban ezekkel a döntésekkel a VII. kerület baloldali polgármestere nemcsak ezt a sokszínűséget támadja, hanem veszélyezteti a média szabadságát is.

Éppen ezért levelemben arra kértem Jourová biztos asszonyt, hogy a helyzetet kivizsgálva a Bizottság próbáljon megoldást találni az Európai Unió valamennyi alapvető értékének helyi szintű tiszteletben tartására – zárta bejegyzését Járóka Lívia.

A mai nap során levélben fordultam Věra Jourová európai értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztoshoz. Egy olyan...

Közzétette: Járóka Lívia – 2021. március 2., kedd