2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Vélhetően késni fog a minisztériumok Várba költözése

Hír TV

2018. január 13., szombat 09:37, frissítve: szombat 16:29

Eredetileg úgy tervezték, tavasszal költözne a Miniszterelnökség és még két minisztérium a budai várnegyedbe. Az építkezések még nem jutottak a befejező szakaszba, hiába biztosít a kormány folyamatosan újabb és újabb tízmilliárdokat rá. A kormányfő irodáinak díszítésére mindenesetre már vásároltak néhány festményt 360 millió forintért.

Alaposan feltúrták a budai Várnegyedet a munkagépek, alig lehet megközelíteni a Várat, mert az építési terület el van kerítve.

Nemcsak a kerítés mögé nehéz belátni: a Miniszterelnökség, illetve a Belügyminisztérium és a nemzetgazdasági tárca átköltöztetésének pénzügyei sem láthatóak tisztán. A kormány bő három éve hozza határozatait, és különít el újabb tízmilliárdokat a projektre. Varga Mihály minisztériuma a Szentháromság térre, Pintér Sándorék az Úri utcába mennének, Orbán Viktor irodái a Sándor-palota tőszomszédságában található Karmelita kolostorban kapnának helyet. A végösszeg még nem látszik, mint ahogy a költözés pontos dátuma sem.

A királyi vár felújítása sem olcsó. A kormány még 2011-ben kezdett hozzá: elsőként a Várbazár 9,5 milliárdos kezdő költsége 19,4 milliárdnál állt meg.

Az eredeti tervek alapján az egész palota és a környezetének felújítása 200 milliárd forint lett volna – ennek most legalább a másfélszeresénél tartunk, és még messze vagyunk attól, hogy bármi készen legyen.

A budai Vár rekonstrukcióját összefogó 2016-os Hauszmann-terv sok fejezetét inkább a történészek írták. Például milliárdokért újra felépítik a királyi istállót, amelyet a világháborúban bombatalálat ért, ezért később lebontották. A cél vitatható, az indokok homályosak.

Ugyanígy a Budapesti Történeti Múzeum falain belül megint lesz Szent István terem, amely szintén a világháborúban pusztult el. Már keresik a vállalkozót a korhű majolika, a mahagóniparketta és selyemtapéták legyártására, de hogy kik és mire használják majd a milliárdokba kerülő 83 négyzetmétert, az még a jövő zenéje.

A lovaknak tehát már lesz hol lakniuk, és az újjáépülő lovasrámpa mentén lesz hol közlekedniük is, talán érdemes lenne az itt lakóknak is inkább négylábúra váltani.

Összesen három út vezet a Várba. Ezeket is meg fogja terhelni a minisztériumok jelenléte. A városvédő művészettörténész, a régi-új pénzügyminisztérium épülete előtt sétálva beszélt arról, miért furcsa a historizáló múltba révedés. „Itt az a nagy probléma, hogy végeredményben visszaépítenek egy teljesen más épületet. Ezt az épületet eredetileg 1901-ben tervezte Ferner Sándor, 1905-ben készült el. Akkor az volt a cél, hogy egy középkori vár gazdagsága jelenjen meg, tulajdonképp vár a Várban, és mutassa, hogy a pénzt őrzi. Így nyúlt vissza a középkori Budához ez az épület. Kérdés, hogy ez a fajta anakronizmus jelen pillanatban, a XXI. században szükséges-e” – mondta ki Milisits Máté.

És ha már az anakronizmusnál tartunk: egyelőre nem világos, hogy az Orbán Viktor irodájának berendezésére félre tett 4 milliárdot mire is szeretnék elkölteni. A hivatalos álláspont szerint Tisza István bútorait gyártanák le újra, ám a szakma úgy véli, az egyszerű, tölgyből készült berendezés ennek a töredékébe sem kerül. Addig is: indításnak 5 festményt már beszereztek 360 millió forintért.

Az eredeti tervek alapján 2018 tavaszán költöznének a Várba a repatriált minisztériumok és hivatalok, de erre nincs sok esély. Az építkezésekre és műkincsekre szánt költségvetés pedig egyre dagad.

A teljes riportot megtekintheti szombaton 22.30-tól a Látótérben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!