2021. június 14.,
hétfő, Vazul napja

Végrehajtandó szabadságvesztés halálos gázolás miatt

2021. május 12., szerda 14:26

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult ügyben a Tatabányai Járási Ügyészség vádirata alapján eljárva a Tatabányai Járásbíróság 1 év fogházbüntetésre és 5 év járművezetéstől eltiltásra ítélte azt a nőt, aki kijelölt gyalogos-átkelőhelyen gázolt el gyalogost, aki a helyszínen életét veszítette.

A vádirat szerint a nő 2019. november 27-én a megengedett 40 km/óra sebesség helyett mintegy 64-66 km/óra sebességgel közlekedett a személygépkocsival Vértesszőlős lakott területén a Valusek Dezső úton Tatabánya felől Tata irányába.

A kijelölt gyalogos-átkelőhelynél a  járdán átkelésre várakozott sértett nő. A gyalogos-átkelőhelynél a gyalogosforgalmat és a járműforgalmat egyaránt fényjelzőkészülék irányította. A sértett megnyomta a gyalogosforgalom irányítására szolgáló fényjelzőkészülék árbocrúdján elhelyezett átkelést segítő nyomógombot, és a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelzőkészülék zöld jelzésről piros jelzésre, majd 5 másodperc elteltével a gyalogosforgalmat irányító fényjelzőkészülék piros jelzésről zöld jelzésre váltott, és sértett megkezdte az átkelést. A piros jelzés miatt az ellentétes irányú forgalmi sávban közlekedő járművek megálltak a gyalogos-átkelőhely előtt. A vádlott azonban nem észlelte piros jelzést, és változatlan sebességgel közeledett a gyalogos-átkelőhely irányába. A vádlott a sértettel történő ütközés előtt 23-24 méterre észlelte a gyalogos-átkelőhelyen átkelést megkezdő sértettet, és vészfékezést alkalmazott, majd személygépkocsija jobb oldali elülső részével mintegy 55-57 km/óra közötti sebességgel nekiütközött a gyalogos-átkelőhelyen mintegy 1,5 métert megtett sértett bal oldalának. Az ütközést követően a sértett a baleset helyszínén elhalálozott.

Az ügyészség indítványa alapján a bíróság előkészítő ülésen az elkövetőt 1 év végrehajtandó fogházbüntetésre és 5 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védő fellebbezést jelentett be.

HírTV