2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Vége az Ubernek, jönnek az utódok

2016. július 25., hétfő 19:36, frissítve: hétfő 19:55

Fuvarszervező applikációk sora szerezné meg az Uber egykori utasait. Egy észt alkalmazás már augusztusban indul Budapesten, de egy magyar ötleten is dolgoznak már. Közben a taxisokat egy újonnan felálló szuper hivatal ellenőrizné a jövőben az erősebb kontroll érdekében.

Alig egy napja vonult ki Magyarországról az Uber, a helyére már több szolgáltató is pályázik. Elsőként egy észt cég, a Taxify indítja alkalmazását, augusztus első hetében.

„A magyarországi jogszabályoknak teljesen megfelel, ezáltal mindegyik gépjármű taximéterrel lesz felszerelve, és a budapesti tarifákat is betartják, tehát ezáltal ugyanolyan díjjal tudunk szállítani, mint a többi taxitársaság is. Azzal a különbséggel, hogy az Ubernek az előnyeit élvezzük, az Uberhez hasonló előnyöket élvezünk, van egy alkalmazásunk, amin keresztül lehet megrendelni az autókat, és van lehetőség a készpénzes fizetésre, továbbá a sofőröknek az értékelésére, valamint a sofőrök is értékelhetik az utasokat” – mondta el Varsádi Viktor, a Taxify sajtóreferense.

A Taxify 60 autóval indul Budapesten, de folyamatosan gyűjti a sofőröket.

Magyar cég is beszáll

Egy magyar cég is versenybe száll az utasokért. Az applikációt még fejlesztik, de pár hónapon belül indulnak. A Hoops nevű alkalmazás az Uberhez képest extra szolgáltatásokat is fog nyújtani. A tervek szerint turisztikai cégekkel, hotelekkel is szerződnek.

„Nagyon sok partnerünk lesz, több száz Budapesten, de nemcsak Budapesten szeretnénk működni, hanem országos szinten, sőt a társaimmal előre gondolkodtunk, mert egészen más jellegű lesz, mint az Uber, talán még a nemzetközi piacon is tudunk vele érvényesülni majd” – fejtette ki Kollár Steve István, a Hoops képviselője.

Szigorúbb ellenőrzés

Az Országos Taxis Szövetség elnöke nem jósol hosszú jövőt a szerveződő cégeknek. Metál Zoltán szerint a korábban Ubert használó utasok visszatérnek majd a sárga taxikhoz. Őket már szigorúbban ellenőrzik szeptembertől, a mostani három helyett egyetlen összevont hatóság vizsgálódna.

„Magyarországon a személyszállításnak az ellenőrzéséről van, illetve lesz szó, azt kérték a taxis szakmai szervezetek, a kamarák, hogy koordinálja valaki egyféleképpen ennek a sok-sok hatóságnak a működését, tulajdonképpen ez fog megvalósulni, az NFM, illetve a közlekedési hatóság egy centralizált módon fogja ezt ellenőrizni, azt gondolom, hogy hatékonyabb lesz, mint az eddigi 4-5 szervezetnek a működése” – fogalmazott Metál Zoltán.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint az ellenőrzési csoportra idén több mint 600, jövőre pedig csaknem 1 milliárd forintot biztosít a kormány. Ebből új eszközöket és járműveket is vesznek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!