2020. május 26.,
kedd, Fülöp, Evelin napja

Védik az utasokat és a taxisokat is

2020. március 31., kedd 16:39

Eddig egyetlen taxis sem fertőződött meg koronavírussal - állítja a szakmai szervezet. A személy-szállítók folyamatos fertőtlenítéssel próbálnak védekezni, néhány taxis pedig fóliával választotta le az utasteret. Az ágazat talpon maradását a kormány is segíti: a taxisok az első gazdaság-mentő intézkedések kedvezményezettjei közé is bekerültek.

A teljes belső utastér és az ajtókilincsek fertőtlenítésével kezdi a napot Laczi Gyula, taxis. Egyebet nem tehet, mert a hazai szabályok nem teszik lehetővé az utasok fizikai elválasztását.

– Van nálunk maszk, amit ha kell szintén tudok használni, meg van gumikesztyű… Hát megpróbáljuk ezzel is az utasoknak az egészségét védeni.
– Elválasztóval próbálkozott már?
– Nem, de szerintem ez Magyarországon nem is kivitelezhető.
– Úgy tudom, hogy szabályokba ütközik.
– Azt nem tudom, de különböző autótípusok vannak, tehát így nem hiszem, hogy beszerelhető és alkalmazható ez a megoldás.

Egyelőre ritka jelenség, hogy a taxisok plexivel próbálják az utasokat elszigetelni. Laczi Gyula azt tapasztalja, hogy az utasok a hátsó ülésen foglalnak helyet, kevesebbet beszélgetnek és 30-40 százalékuk pedig eleve maszkot viselve igyekszik védeni önmagát, illetve a taxisokat.

De nemcsak az utasok, a kormányzat is igyekszik védeni a taxisok érdekeit, hiszen ők is bekerültek az első gazdasági mentőcsomag kedvezményezettjei közé. 

Itt ebben a körben ezekben a szektorokban a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedjük. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentjük, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken. Mindez egyelőre június 30-ig

- mondta Orbán Viktor, miniszterelnök. 

Bár az utóbbi napokban egyre több munkáltató taxit biztosít a munkába járáshoz a dolgozóinak és ez a reggeli és délutáni időszakban emelkedő hívás- és utasszámot jelent -mégis a egynegyedére csökkent a taxisok átlagos forgalma - mondja Metál Zoltán az Országos taxis Szövetség elnöke.

Óriási segítséget kaptunk a kormányzat részéről, már rögtön az első körben, hiszen a többsége a turizmusban és a közlekedésben és a személyszállításban résztvevőknek KATÁ-s illetve ezeknek az átalány és tételes adózáshoz tartozó munkatársak. Ez első körben mi ebben a kedvezményezetti körben benne voltunk. nagyon nagy segítség, hiszen a semmiből ezt az 50 és 75 ezer forintos járulékot nagyon nehéz lett volna kigazdálkodni

- fogalmazott az Országos Taxis Szövetség elnöke, aki azt is elmondta, hogy a szakmai szövetségnek nincs információja arról, hogy eddig valamely taxis megfertőződött volna. Debrecenben viszont biztonsági okokból leállították a 6 illetve a 7 személyes taxik működését.

HírTV