2020. július 8.,
szerda, Ellák napja

Varju László mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta a legfőbb ügyész

MTI

2019. október 4., péntek 11:59

Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta az Országgyűlés elnökénél Varju László (DK) országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A Legfőbb Ügyészség az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írták: az indítványt Polt Péter a Központi Nyomozó Főügyészségen választás rendje elleni bűntett miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként tette.

Hozzátették: a megalapozott gyanú lényege szerint Varju László az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként a 2018. évi országgyűlési választás előtt, 2018. február 12-én, egy kávézóban találkozott a függetlenként induló jelölttel. A találkozón Varju László - nyerési esélyeinek növeléséért - anyagi juttatást ígért a férfinak azért, hogy lépjen vissza a képviselő-jelöltségtől a javára. A férfi a felvetést elutasította.

A Legfőbb Ügyészség közölte: Varju László országgyűlési képviselő cselekménye választás rendje elleni bűntett megállapítására lehet alkalmas, a büntetőeljárás lefolytatására az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség.

Varju László a Demokratikus Koalíció színeiben a főváros 11. számú egyéni választókerületében (Újpesten) szerzett egyéni képviselői mandátumot 2018 áprilisában.

Korábban a PestiSrácok portál egy hangfelvételre hivatkozva azt írta, a 2018-as országgyűlési választások előtt a DK-sok "megpróbálták megvenni, és amikor ez nem ment, akkor megfenyegetni" a volt MSZP-s Horváth Imrét. A Hír TV honlapján pedig a hangfelvételről beszámolva azt írták, hogy Varju László költség- és kártérítést, illetve egyéb "okosságot" ajánlott fel Horváth Imrének, aki azonban "nem állt kötélnek".

MTI / Hír TV