2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Van még mit fejlődni hulladékgyűjtés terén

Magyarországon jelenleg a hulladékok 17%-át gyűjtjük vissza, egyes nyugat- és észak-európai országokban ez az arány 50%. A visszagyűjtött hulladék egyharmada valamilyen műanyag, ám ezek szelektív gyűjtése és újrahasznosítása egyre nehezebb. A környezetbe is rengeteg műanyag kerül ki.

  • Van még mit fejlődni hulladékgyűjtés terén

A Fővárosi Állat- és Növénykertből már korábban száműzték a műanyag üveges üdítőket, az üveget és a fémdobozokat pedig szelektíven gyűjtik.

Mi olyan rendszert találtunk ki, hogy a mennyisége is kevesebb legyen, illetve a keletkező hulladékon belül minél nagyobb legyen a könnyen újrahasznosítható elemek aránya - mondta el Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője.

A Szigeten is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetterhelés csökkentésére. A rendezvényen termelődő hulladékok 30-40 százalékát szeretnék újrahasznosítani, az eldobható poharakat is kitiltották.

Ezzel párhuzamosan zajlik a don't suck elnevezésű szívószál elleni kampányunk, aminek az a lényege, hogy a pultokban nem adnak szívószálat, csak ha azt valaki külön kéri - mondta el a Sziget Zrt. ügyvezetője, Kádár Tamás.

Egyre több ilyen kezdeményezés van, de még mindig rengeteg műanyag kerül a környezetbe.

A Petkupán egy héten keresztül 250-en gyűjtötték a szemetet a Tisza felső szakaszán. 21 csapat hulladékból ácsolt hajókon evezett le a folyón, nagyjából 10 tonna hulladékot gyűjtöttek össze, a túlnyomó része ennek is műanyag, főleg PET palack.

Egyre többféle műanyagot használunk, ezért ezek szelektív gyűjtése és újrahasznosítása is egyre nagyobb kihívás.

A lebomló műanyag csomagolásoknak is óriási felelőssége van, aki ezeket forgalomba hozza. Ott is 4-5 különböző lebomló csomagolásról beszélhetünk, hogy természetes alapú vagy csak degradáló anyagot tartalmaz. Ezek nagy része jelöletlen, tehát ez lenne nagyon fontos, hogy ezek egységes jelölést kapjanak és legyen egy olyan EU-s elfogadott irányelv, ami alapján ezeket aztán válogatni és hasznosítani is lehet - véli a Környezetvédelmi Szolgáltatók És Gyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója, Hankó Gergely.

Az Európai Bizottság januárban terjesztette elő műanyag stratégiáját. A tervek szerint 2030-ra az uniós piacon forgalmazott műanyag csomagolóanyagok mindegyike újrahasznosítható lesz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!