2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Belföld

Változik a KRESZ: másfél méter a bringásoknak

Városban egy méteres, városon kívül pedig másfél méteres oldaltávolságot kell majd tartani a biciklisek előzésénél egy készülő KRESZ-módosítás szerint. A biztonságos előzési oldaltávolságért már korábban kampányt indítottak, melyhez most a BKV és a BKK is csatlakozott, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a kerékpárosoknak is be kell tartaniuk a szabályokat.

  • Változik a KRESZ: másfél méter a bringásoknak

Révész Máriusz kormánybiztos mellett húz el centikkel egy profi autóversenyző. Autós előz egy biciklist a Lánchídon, Budapest egyik legszűkebb kétszer egysávos útján, ez pedig már egy hasonló szituáció, csak megrendezett, irányított körülmények között.  Az ehhez hasonló veszélyes előzések rendszeresek a magyar utakon, ezen szeretnének változtatni a másfél méteres kampánnyal.

„Készült most egy felmérés ami azt mutatja, hogy nagyon sokan szívesen bicikliznének Magyarországon de leginkább azért nem merik ezt megtenni, mert félnek a közlekedéstől. És azért félnek mert félnek például attól, hogy az autók túlságosan közel haladnak el mellettük, túlságosan nagy sebességgel” – mondta el Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős krmánybiztos. A kerékpárosklub szóvivője szerint ehhez a legtöbbször nincs szükség túl nagy áldozatra az autósok részéről.

„Hogyha nagy dugó van, ha nagyon jönnek szembe. Az a pár másodperc az semmi. Semmi ahhoz képest, hogy mi van akkor hogyha meg kell állni egy helyszínelés miatt. Mi van akkor hogyha esetleg mondjuk egy pereskedés van, és mi van akkor, hogyha egész életünkben kísérteni fog az, hogy elütöttünk valakit és ott maradt” – mondta el Halász Áron a Magyar Kerékpárosklub szóvivője. A megfelelő oldaltávra ösztönző plakátok mostantól BKV buszok hátulján is ott lesznek majd.

„Mi igyekszünk minden buszvezetőnket maximálisan kioktatni arról, hogy hogyan is kell, és hogyan is szabad vezetni, de ezt önmaguktól is tudják. És nyilvánvalóan egy ilyen busz óriási károkat tud okozni ha valamilyen szabályt megszeg. Ugyanakkor a biciklis-társadalomtól is azt kérem, hogy rájuk is vonatkoznak a szabályok” – tájékoztatott Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója.

A megfelelő oldaltáv nem csak városokban, hanem országutakon is fontos. A kerékpárosszövetség elnöke azt mondta, hogy nagyon nehéz fenntartani az utánpótlást a kerékpársportban. „Az egyik legnagyobb akadálya ennek az, hogy a gyerekek, illetve a gyerekek szülei nem bíznak abban, hogy biztonságos körülmények között fognak tudni országúton edzeni, illetve versenyezni a gyermekeik” – mondta el Princzinger Péter a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke. 

A KRESZ-ben jelenleg annyi szerepel, hogy az autós köteles megfelelő oldaltávolságot tartani előzésnél. A Kerékpárosklub KRESZ-módosító javaslatában egyebek mellett az is szerepel, hogy városban 1 méter, városon kívül, illetve nagyobb sebességnél másfél méter legyen a kötelező oldaltávolság.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!