2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Belföld

Vajon, Nyugat-Európa magával rántja-e Kelet-Európát az összeomlásban?

Brüsszel még azelőtt ki akar építeni egy bevándorlást könnyítő intézményrendszert, hogy megtörténne az európai választás – mondta a Hír TV-nek a Miniszterelnökség államtitkára. Dömötör Csaba szerint ugyanis a betelepítési kvóta még mindig ott ólálkodik a tárgyalóasztalok környékén. Civilek egy csoportja emiatt a német és a belga nagykövetség elé vonult szerdán: fel akarták hívni a diplomaták figyelmét arra, hogy az illegális migráció miatt helyrehozhatatlan folyamatok zajlanak Nyugat-Európában.

  • Vajon, Nyugat-Európa magával rántja-e Kelet-Európát az összeomlásban?

Angela Merkel 2015-ben büszkén hirdette meg Willkommenskultur politikáját. A német kancellár azóta is kitart elképzelése mellett. Úgy is, hogy kifütyülés, hurrogás és tapsvihar szakította félbe beszédét az Európai Parlamentben A kancellár ezúttal is sokat beszélt a migrációról, és az összeurópai megoldást szorgalmazta, valamint többször is hangoztatta, hogy mindenkinek szolidárisnak kell lennie.

De Nem csak az Európai Parlamentben, hanem Magyarországon sem mindenki ért egyet a kancellár politikájával. A Honfoglalás 2000 Egyesület civil csoport tagjai a német nagykövet részére szerettek volna egy jegyzéket átadni. Arra szerették volna felhívni a diplomata és vele együtt Németország figyelmét, hogy az illegális migráció miatt helyrehozhatatlan történelmi tragédia zajlik most Nyugat-Európában és Németországban. A nagykövetségről azonban senki nem vette azt át.

„Nekünk már csak egy kérdést lehet föltenni: vajon, Nyugat-Európa magával rántja-e Kelet-Európát ebben az összeomlásban? Mi nem szeretnénk ebben részt venni, és ezt nagykövet úr megértheti, ha a magyar nép nem kívánja azt végigélni, amit már egyébként Nyugat-Európa javában a magáénak mondhat” – nyilatkozta Petrás László, a szervezet alelnöke.

Az egyesület elnöke pedig azt mondta: nemcsak a bevándorlók erőszakoskodásától félnek, hanem attól is, hogyha Magyarországon telepednének le, akkor az egészségégügyi, szociális ellátásuk anyagi terhét is a Magyarországnak kellene kifizetni. „Egyedül a nyugdíjasok azok, amelyektől el tudnak venni. De kérdem én azt, hogy megengedhető-e, hogy a nyugdíj ne kövesse az inflációt, megengedhető-e, hogy eltekintsünk az év végi prémiumtól, esetleg még az is előfordulhat, hogy nyugdíj csökkentést kell végrehajtani, mint Görögországban, ahol közel 40 százalékkal csökkentették a nyugdíjat” – fogalmazott Szilvásy György.

Résen kell lenni

A Miniszterelnökség államtitkára szerint jogos a félelmük.

„A betelepítési kvótáról évek óta szó van, ez még mindig ott ólálkodik a tárgyalóasztalok környékén, tehát időről időre megpróbálják elfogadtatni. Egyelőre nem sikerült, de itt résen kell lennünk. Az elmúlt napokban azért nagy vitát váltott ki a migránskártyák kérdése, tehát, hogy a Görögországon keresztül érkező bevándorlók biankó kártyát kapnak több tízezer forintnak megfelelő összeggel, amit elkölthetnek, miközben az európai állampolgárok ilyen lehetőséget nem kapnak. Az Európai Parlament most vitatja meg az úgynevezett humanitárius, tehát bevándorlási vízum kérdését. Tehát az az érzésünk, hogy még azelőtt ki akarnak építeni egy bevándorlást könnyítő intézményrendszert, hogy megtörténne az európai választás” – emelte ki Dömötör Csaba.

Az államtitkár emlékeztetett: ráadásul Brüsszel el akarja venni az önálló határőrizet jogát Magyarországtól azzal, hogy frontex embereit küldenének hazánk déli szakaszára.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!