2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Vagyonnyilatkozat: Orbán Viktor alig takarított meg valamit

Hír TV

2018. február 1., csütörtök 10:56, frissítve: csütörtök 16:49

Orbán Viktor továbbra is plebejus miniszterelnök, Áder Jánosnak viszont sikerül takarékoskodnia – nyilvánosak a vagyonnyilatkozatok. Szakértők szerint az adóhatóságnak kellene ellenőrizni, valósak-e a feltüntetett adatok.

A miniszterelnök a tavalyihoz képest csupán 200 ezer forintot tudott megtakarítani, illetve tovább törlesztette a családi házukra felvett hitelt, ami így már kevesebb mint 5 millió forint. Eközben a köztársasági elnök vagyona több mint 5 millió forinttal nőtt az elmúlt évben. Az államfőnek így nagyjából 65 milliós megtakarítása van.

Szatmáry Kristóf (Fidesz), a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa többet költött, mint amennyit keresett, Rogán Antal kabinetminiszter pedig feltalálóként is gazdagodott. 13,5 millió forintot tett félre Szatmáry Kristóf egy év alatt úgy, hogy egy 2,5 hektáros szőlőt is vett. Egyéb jövedelmet nem vallott be, így ezt elvileg csak évi alig bruttó 12 millió forintos fizetéséből fedezhette. Rogán Antal „találmány-hasznosítási díjként” 25 milliót kasszírozott; lakásának mérete idén nem nőtt. Lázár János kancelláriaminiszter vett egy terepjárót. 

Vona Gábor, a Jobbik elnöke feltüntette az iratokban, hogy csaknem 2 millió forintot kapott a kormánymédiától sérelemdíjként, különböző sajtóperekből.

Az egyik leggazdagabb képviselő Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke – ő osztalékként 228 milliót vett fel egyik cégéből. 

– Nem elköltöttük, hanem az osztalék jelentős része befektetési számlákra került. Másik részéből, amit szintén nyilvánosságra hoztam, két felnőttkorú fiam kapott egy–egy 40-50 négyzetméteres pesterzsébeti és józsefvárosi kis lakást, azokat felújítjuk nekik, hogy éljék a maguk életét – közölte a DK elnöke.

Nem fölösleges, de…

A vagyonnyilatkozatok szerda éjfélkor kerültek nyilvánosságra, a K-Monitor nevű szervezet tagjai és önkéntesei az éjjel összesítették, és átlátható táblázatba rendezték őket. Vezetőjük nem tartja fölöslegesnek az adatszolgáltatást, de szerinte így, ahogy van, nem tölti be a feladatát.

– Ha megnézzük, több botrányügy azért derült ki, mert ezeket valaki megvizsgálta. Ha nem volnának vagyonnyilatkozatok, még ennyit se tudnánk, és még az a helyzet sem jönne létre, hogy a politikusoknak magyarázkodniuk kell, ha kétszer annyi lakásuk lett, vagy hirtelen még egy-két cégük a semmiből. Tehát ez ebben a formájában is valami, viszont sokkal jobb rendszer lehetne, hogyha végre rászánná magát a politika, hogy az egész szisztémát rendbe rakja. Egyrészt átláthatóbbá tegye, másrészt szankcionálja a visszaéléseket – mondta Léderer Sándor, a K-Monitor ügyvezetője.

Transparency: A valótlanul nyilatkozókat felelősségre kellene vonni

Nem lehet kötelezni a politikusokat arra, hogy vagyonnyilatkozatukban maguktól feltüntessék külföldi bankszámláikat, de az adóparadicsomoktól lehet erre vonatkozó információkat kérni – így véli Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója. Mint mondta, a politikusokat felelősségre kellene vonni, ha valótlan adatok szerepelnek a nyilatkozataikban.

– Régi követelésünk, hogy ezeket a dokumentumokat az adóhatóság kezelje, automatikusan, külön kérdés nélkül vesse össze az adóbevallással, és ahol kiugró eltéréseket talál, adózott jövedelemmel nem fedezett, nem magyarázható gazdagodást, ott indítson vagyonosodási vizsgálatot. Illetve ha valaki nem teszi meg a nyilatkozatát, vagy valótlan nyilatkozatot tesz, börtönnel büntessék – emelte ki Ligeti Miklós.

Az MSZP minden törvényt betart, ami a vagyonnyilatkozatok nyilvánosságra hozatalára vonatkozik, de önként nem készít adatbázist a szocialista politikusok családtagjainak vagyonáról. Gúr Nándor, a párt alelnöke azt mondja: nyitottak a vagyonnyilatkozatok kiterjesztésével, ám azzal problémájuk van, ha némelyeknek mindent az asztalra kell tenni, másoknak meg semmit. Úgy véli: Orbán Viktor vagyongyarapodását valójában Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester-nagyvállalkozónál kell keresni.

– Példátlannak és pofátlannak tartjuk, hogy elbújva mások mögé gazdagodnak olyan mértékben emberek ebben az országban – ráadásul a politika színpadán lévők –, ami elfogadhatatlan, miközben rengetegen meg mélyszegénységben, nyomorban élnek – fogalmazott a szocialista politikus.

Kósa családja lett a negatív példa Hadházynál

Az LMP szerint is alkalmatlan az átláthatóság biztosítására a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszer. Az ellenzéki párt képviselői emiatt családtagjaik vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra hozzák. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszternek és családjának a gazdagodását hozta negatív példaként.

– Kósa Lajos felesége 6 millió forintért vásárolt meg egy olyan céget, amelyikben van 140 millió forintnyi vagyon, és csak 30 millió forintnyi tartozás. Ez nagyon jó példa arra, amikor azt látjuk, hogy elvileg a képviselőknek különösebben feltűnő vagyonuk nincsen, ugyanakkor a családtagoknál pedig nagyon súlyos kérdéseket fölvető vagyonelemek vannak. Tehát mi továbbra is azt mondjuk, hogy nem elegendő ez a rendszer – nyilatkozta Hadházy Ákos.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!