2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

V. Naszályi Márta budavári polgármester nem nyugszik, de okostelójával lyukra futott

Az utóbbi hetekben számos példát láttunk arra, hogy mihez kezdenek újonnan szerzett relatív hatalmukkal azok az ellenzéki percemberkék, akik az önkormányzati kampány során fűt-fát ígértek potenciális szavazóiknak. Az első „intézkedésekből” jól látszik, hogy rátermettségük bizonyításának szándékával olyan „ügyeket” próbálnak elővenni, amelyek egyetlen célja, hogy borsot törjenek a kormány, az állam, egyáltalán a politikai ellenfelek orra alá.

  • V. Naszályi Márta budavári polgármester nem nyugszik, de okostelójával lyukra futott

V. Naszályi Márta, a jobb sorsra érdemes Budavár korábban LMP-s, majd párbeszédes új polgármestere valamennyi olyan beruházást célkeresztbe vett, amely az állami szféra valamelyik szereplőjéhez kötődik. Többek között a Magyar Nemzeti Bank alapítványa által megvásárolt és rendbehozott, Bölcs Vár névre keresztelt Régi Városháza épületét. Rögtön az egyik első interjújában olyan állításokat tett, miszerint bár az alapítvány doktori iskolája oktatási központként határozza meg magát, az épületben valójában egy borospince és két vendéglő működik.

A jegybank elnöki főtanácsadója erre nyílt levélben reagált, amelyben világossá tette, hogy a V. Naszályi által elmondottakkal ellentétben az épületben nem működik borospince és étterem sem; a korábban rövid ideig nyitva álló egyetlen étterem épp a környék lakóinak jelzéseire reagálva, a jó szomszédság megteremtése és megőrzése okán zárt be. Az épületben zajló tényleges tevékenységet bemutató levél végén a főtanácsadó – aki egyben a jegybank oktatási programjainak főkoordinátora – látogatásra hívta meg a polgármestert, hogy személyesen győződhessen meg arról, amiről eddig csak hallomásból lehetett ismerete.

A látogatás létrejött, amelyről előbb a Budavári Önkormányzat, majd V. Naszályi saját Facebook-oldalán is beszámolt. A közzétett bejegyzés szerint a tetőtérben V. Naszályi Márta megmérte a beépített – a szomszédos épületek lakói által kifogásolt – gépészeti berendezések zajszintjét. A műveletet fényképpel is illusztrálták, amelyen látszik, hogy a polgármester egy mobiltelefont tart a kezében, aminek képernyőjén egy – vélhetően mindenki által letölthető – „zajszintmérő” eredménye látható, ami számszakilag kivehetetlen. V. Naszályi későbbi posztjában megosztotta a látogatásról szóló beszámolót, hozzátéve:

Ottjártunkkor a kialakított étterem és a pinceszinten lévő vendéglátóhely nem működött, a tetőtérben lévő gépészet zaja a mi (nem hiteles) méréseink szerint 50-60 dB között mozgott.

 

 

Mi ezzel a baj? V. Naszályi Márta Wikipédia-oldalán – mert ilyen is van neki – az olvasható, hogy eredeti végzettsége táj- és kertépítész mérnök; korábban „különböző építőipari cégeknél” is dolgozott. Namármost, ha egy mérnök egy mobiltelefonos applikációval kezd zajszintet mérni, abból két dolog is következhet: vagy az eredeti szakmájához sem ért, vagy egyetlen szándéka annak „bizonyítása”, hogy ő a kerületi lakosok érdekében személyesen jár el.

Valószínűleg mindkét következtetés helyes, de talán sokkal inkább egy harmadik: nem hajlandó tudomásul venni, hogy a Bölcs Vár esetével lyukra futott.

V. Naszályi is elismeri a posztjában:

A felújítás valóban látványos, az épületben valóban zajlanak oktatási és közművelődési események.

Azt is elismeri, hogy sem étterem, sem borospince nem működik. Valaminek azért kell lennie: nyilván van zaj. Ezt „bizonyítja” az okosteló. Amiről maga is elismeri, hogy „nem hiteles”. És amire nem lett volna szükség, ha ismeri a tényeket. A tényekről viszont nem ő, hanem a látogatásról kiadott jegybanki közlemény számol be. Ebben pedig van két nagyon fontos mondat:

Időközben Budapest Főváros Kormányhivatala lefolytatta a megismételt másodfokú eljárást, határozatában megállapította, hogy a rendelkezésre álló iratanyag alapján zajterhelési határértéket meghaladó zajkibocsátás egyik zajmérés során sem került megállapításra, a használatbavételi engedély kiadása zaj- és rezgésvédelmi szempontból nem kifogásolható. A Bölcs Vár tehát jogerős használatba vételi engedély birtokában folytatja tevékenységét.

Ha a polgármester egy kicsit is tájékozódott volna, ismerné a használatbavételi engedély tartalmát. Ha nem, akkor is olvashatta volna az MNB november 20-i közleményét, és nem égeti magát azzal, hogy 22-én a saját nem hiteles „mérési eredményeivel” dicsekszik. De azt a kommentet biztosan látta valaki a környezetéből, amit az önkormányzat posztja alá tett ki valaki, aki felhívta a figyelmet:

Telefonos applikációval nem lehet zajszintet mérni… Ez így vicc kategória.

Valaki biztosan látta, mert csak igen rövid ideig volt olvasható az idézett komment az önkormányzat Facebook-oldalán…

V. Naszályi tehát személyesen is megbizonyosodott arról, hogy a Bölcs Várral minden rendben van. Ez esetben vagy azt kellene mondani, hogy „bocsánat, tévedtem”, vagy a továbbiakban mélyen hallgatni.

 

 PestiSrácok.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!